2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Komplex hulladékgazdálkodási rendszert fejlesztettek ki

2023. április 03. hétfő, 08:00
Szerző és fotó: Antal Lívia
Projektátadó rendezvénnyel zárult a KEHOP által mintegy 6 milliárd forinttal támogatott, Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Zala és Vas megye egyes térségeiben elnevezésű európai uniós projekt, amely 179 települést és annak 245 ezer lakosát érintette.

Bali József és Böjte Sándor Zsolt

A rendezvényt Böjte Sándor Zsolt, az Önkormányzati Társulás a Nyugat-Balaton és Zala Folyó Medence Nagytérség Települési Szilárdhulladékai Kezelésének Korszerű Megoldására elnöke nyitotta meg. A vendégeket köszöntve elmondta, a társulás hosszú éveken át azon dolgozott, hogy modernizálja a hulladékkezelést a lakosság számára. Fontos lépés volt ebben a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása a településeken, és ehhez kapcsolódóan a hulladékkezelő telepek felújítása, bővítése, új gépek, berendezések, valamint hulladékgyűjtő és -szállító járművek üzembe állítása. Ezt indokolta továbbá a lakossági hulladék mennyiségének jelentős növekedése. A hulladék-feldolgozók korszerűbbé és biztonságosabbá tételével a környezet terhelése jelentősen csökken, hangsúlyozta az elnök.

A folytatásban Bali József, a Zalaispa Zrt. vezérigazgatója ismertette a projekt tartalmát, fontosabb mérföldköveit. Elmondta, a projektet 2015-ben készítették elő, amit az építkezések követtek. Mint fogalmazott, a lakosság nagyon keveset lát ebből, hiszen a megvalósított beruházások mindegyike a hulladékfeldolgozás és a hulladék-újrahasznosítás előkészítésének hátterét adja. A legnagyobb fejlesztés a zalaegerszegi hulladékkezelő központ bővítése volt. Itt tárolót építettek az RDF csarnokhoz. A kifejezés másodlagos tüzelőanyagot jelent, amit a kevert települési hulladék és a szelektív hulladékgyűjtés maradék hulladékának kiválogatása után nyernek. Erőművekben vagy cementgyárakban hasznosítják. A hulladékválogatóba automata rendszert állítottak üzembe, amely emberi kéz érintése nélkül válogatja és tömöríti a PET palackokat.

Hévízen hulladékudvart létesítettek a szelektív gyűjtéshez. Zalabéren új válogatócsarnokot építettek a meglévőhöz, továbbá aprítógépeket, szállítórendszereket és rostákat helyeztek üzembe, amellyel bővítették a feldolgozandó hulladék körét. Keszthelyen modernizálták a kézi válogatót, és átrakóállomást és bálázó berendezést telepítettek. A lenti hulladékkezelő központban bővítették az átrakóállomást, emeltkabinos kézi válogatót és betonburkolatú komposztálóteret alakítottak ki. A hulladéktechnológiához szükséges valamennyi gép, konténer beszerzése még nem teljes, így ez még folyamatban van.

Bali József végül megköszönte az önkormányzatok közreműködését a projektben. Mint mondta, erre ráépülve további projektek megvalósítását tervezik a hulladékgazdálkodás fejlesztése érdekében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK