2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Komplex kerékpáros utak és programok

2021. február 24. szerda, 17:46
Szerző: Vadas Zsuzsa
A most lezáruló projekt egy komplex kerékpáros desztináció kialakítását célozta meg a szlovén-magyar térségben, a határ mindkét oldalán jelen lévő szervezetek, turisztikai szolgáltatók együttműködését, közös fellépését hozta létre. Kerékpáros túrajavaslatokat és programokat kínálnak. A két ország közötti hosszú távú együttműködés lehetőségét is biztosító beruházások és szolgáltatások valósultak meg. A közelmúltban megtartott online záró konferencián Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke szólt a megyét is érintő kerékpáros fejlesztésekről és a projekt sikereiről.

Lezárult az Iron Curtain Cycling szlovén–magyar projekt

- 2014-ben kezdődött a kerékpáros turizmus fejlesztése Zala megyében, és a 2014–2020 közötti ciklusban számos eredmény született. A határon átnyúló projekt Vas megye nyugati, Zala megye déli részét, valamint szlovén oldalról Muraszombat és Ptuj környékét fedi le. Különböző szolgáltatások valósultak meg, így például kerékpár kölcsönzési pontok, pihenőhelyek, e-bike töltőállomások, szabadtéri múzeum, szálláshelyek, valamint tematikus utak kialakítására is sor került és egy új határátkelési lehetőség is létrejött a két ország között a Tenke-hegyi út által. A turisztikai értékek megismertetése fontos cél, kerékpáros utak ajánlására kiadvány és mobilapplikáció is készült – mondja Pácsonyi Imre.

Hozzáteszi: Az aktív turizmus olyan forma, amely esetében a turista valamilyen fizikai aktivitást igénylő szabadidős vagy sporttevékenységet választ. Ebbe a körbe tartozik többek között a kerékpározás, a természetjárás is. Ehhez szorosan kapcsolódnak a természeti értékek megismerése és a kulturális látnivalók, a történelmi nevezetességek megismerése. Az aktív turizmus legfontosabb értéke az egészség megőrzése úgy, hogy más formáknál kevésbé terheli a környezetet. A szolgáltatásokon keresztül hozzájárul a vidéki térségekben a gazdaság bővítéséhez. A szlovén-magyar határrégió földrajzi adottságai, a települések közötti kis távolságok jó lehetőségeket kínálnak a kerékpáros turizmus számára. Mindez a szolgáltatók közötti szorosabb együttműködését is jelenti.

- A megyei önkormányzat vezetésével a TOP program keretében több kerékpáros fejlesztés is megvalósult a megyében – folytatja Pácsonyi Imre és példákat sorol: - A Lenti és Csömödér között megvalósult kerékpárút hossza 10,3 kilométer. Új kerékpárút szakasz valósult meg Zalaszentgróton, összesen 4,3 kilométer hosszan, részben építéssel, részben forgalomtechnikai eszközök alkalmazásával. Megemlítem a Hahót-Fakospuszta között önálló nyomvonalú kétirányú kerékpárút építést, Keszthelyen a Csapás úti kerékpárutat, a Kisrécse és Zalasárszeg települések közötti kétirányú kerékpárutat, amely mellé egy pihenőhely is kiépítésre kerül. Lentiben például az egész várost átfogó kerékpárút hálózat jön létre, Hévíz és Cserszegtomaj között pedig önálló nyomvonalú, kétirányú kerékpárút megépítése történik. Ugyanez a helyzet Nagyrécse és Kisrécse közötti önálló nyomvonalú kerékpárút építésével is.

- Ezen fejlesztések mellett – teszi hozzá az alelnök – Zala megye további nagy beruházása a Murakeresztúrt és Őrtilost összekötő kerékpárút megvalósítása a Mura-program keretében. A 2021-től 2027-ig tartó következő pályázati ciklus előkészítése jelenleg még zajlik. A megyei önkormányzat az „Élhető települések” felhívás keretében tervezi kerékpárutak építését.

Megtudtuk: két jelentős nemzetközi kerékpáros útvonal, az EuroVelo 13 (más néven a Vasfüggöny kerékpáros útvonal) és az EuroVelo 14 (Közép-Európa vizei útvonal) érinti Zala megyét. Utóbbi Ausztria felől az Őrségnél lép be Magyarországra, jelenleg ideiglenes nyomvonalon Vas megyében halad. Már folyik azonban a zalai nyomvonal tervezése. A szakemberek remélik, hogy a megépülő, a Zala folyót követő kerékpárút számos turistát hoz majd a térségbe.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK