2021.05.09., vasárnap - GergelyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyaloglás, kerékpározás, tömegközlekedés

2018. szeptember 17. hétfő, 16:43
Szerző és fotó: Antal Lívia
Vasárnap az Autó-Motor Veterán Klub bemutatójával vette kezdetét az Európai Mobilitási Hét zalaegerszegi eseményei. A szeptember 22-ig tartó programsorozathoz csatlakozik a Technology for tomorrow – A holnap technológiája kiállítás, amely a sportcsarnokban tekinthető meg szeptember 22-én és 23-án.

Az Európai Mobilitási Hetet idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg szeptember 16. és 22. között, amelyhez Zalaegerszeg negyedszer csatlakozik. A rendezvény részleteiről tartott sajtótájékoztatón dr. Vadvári Tibor alpolgármester elmondta, hogy a mostani programsorozat is az önkormányzat, a Kvártélyház, az Egerszeg Sport és Turizmus Kft. valamint a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya együttműködésében valósul meg. A környezetbarát és a fenntartható városi közlekedés népszerűsítését szolgáló európai kampány hazai koordinátora az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tematika a multimodalitás, vagyis a különböző közlekedési módok bemutatása köré épül.

Európai Mobilitási Hét:
„Mix and Move!” – válassz különféle közlekedési modókat

Ilyen a kerékpárral való közlekedés szorgalmazása, mely nem nélkülözheti a kerékpárutak bővítését. Zalaegerszeg önkormányzata a TOP-programból egyrészt a hivatásforgalmi, másrészt a turisztikai célú kerékpárhálózatot kívánja fejleszteni. Az előbbire 250 millió forintot, míg az utóbbira 950 millió forintot szán. Mindkét projekt esetében hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. A környezetbarát közlekedés másik alternatíváját az elektromos gépjárművek képviselik. Az alpolgármester elmondta, hogy a meglévő két töltő újabb hat épül, két cég jóvoltából, melyekkel szerződést kötött az önkormányzat.

Az Európai Mobilitási Hét zalaegerszegi programjairól Tompa Gábor, a Kvártélyház ügyvezetője beszélt. Közlekedjünk helyesen! Vigyázzunk egymásra! címmel egész héten közlekedésismereti foglalkozásokat tartanak a városi oktatási és nevelési intézményekben, közel kétezer óvodás és általános iskolás számára. A Dísz téren délutánonként (14 órától 17 óráig) a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya hívja játékos feladatok megoldására az általános iskolásokat.

Az Európai Mobilitási Hét szombaton az V. Zalaegerszegi MobElitás rendezvénnyel zárul a sportcsarnok és a jégcsarnok előtti parkolókban. Ennek házigazdája a járműipari tesztpálya. Karmacsi Bernadett kommunikációs és marketingkoordinátor elmondta, 30-35 kiállító számítanak, akik elektromos és önvezető autóikat mutatják be az érdeklődőknek. A színpadon mások mellett a Mobilis Győr munkatársai természettudományos kísérleteket mutatnak be, Zsupanek Bence szimulátor bajnok, valamint Répási Róbert raliversenyző élményeiről beszél. Két járműfelvonulás is színesíti a programot 15 és 17 óra között, sőt BME jóvoltából egy smart, önvezető autó is felvonul.

Szombattal kezdődik egy másik rendezvény is, a Technology for tomorrow – A holnap technológiája, amely vasárnapig kínál érdekes látnivalókat a jelen találmányairól, innovatív újdonságairól a zalaegerszegi sportcsarnokban. Az eseményre látogatók többek között a kommunikáció, a robotika, a járműipar, egészségügy területéről ismerkedhetnek meg azokkal a termékekkel, megoldásokkal, amelyek a jövőben mindennapjaik meghatározó részévé válhatnak.

Közlekedési információk:

2018. szeptember 22-én, szombaton 14 és 19 óra között lezárják a Balatoni út a Tesco körforgalomtól a Batthyány utca – Kosztolányi utca kereszteződésig tartó szakaszát. A szervezők megértő türelmet kérnek!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK