2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Madarak és emberek tél végi konfliktusai

2024. március 19. kedd, 20:22
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Örömteli módon egyre több madáretető látható a város több pontján. Dilemma azonban, hogyan hagyjuk abba az etetést, ha hirtelen jóra fordul az idő. Illetve hogyan reagáljunk a konfliktusos helyzetekre, mert mintha nemcsak szelídebbek, de kicsit szemtelenebbek is lennének a városi szárnyasok. Minderről dr. Illyés Zoltán biológust kérdeztük.

A madarak tavasszal gyakrabban az ablaknak repülnek

- Extra sok madár volt tavaly és elszoktunk már ettől, hiszen az elmúlt jó pár évben a téli madármennyiség drasztikusan lecsökkent. Egyre több faj költözik a városba és a nagyobb egyed számmal együtt a konfliktusoknak és a nem megszokott viselkedésnek is tanúi lehetünk a nagyobb számok törvénye alapján. Az állomány növekedéssel együtt a ragadozó madarak feltűnése is gyakoribb. Nem kell tartani tőlük, egészséges módon szabályozzák az állományt, a legyengült és a beteg egyedeket veszik ki – mondja Illyés Zoltán

- Mit tegyünk, ha hirtelen melegszik az idő?

- Nem hirtelen kell abbahagyni az etetést, hanem fokozatosan. Hagyni, hogy kiürüljenek a magtárolók. De azt is tudni kell, hogy a magevők (meggyvágók, tengelic) ilyenkor vannak a legnagyobb éhínségben, mert nincs a természetben mag. A cinkék rovarevők, számukra inkább csak kényelmesebb az etetés folytatása. De az olajos magvak (napraforgó) mellett egyre inkább térjünk át kölesre, csíráztatott magokra, gyümölcsre. Ha nem szeretnénk, hogy a fehérjehiányt rügyevéssel oldják meg a madarak, a csírák, a reszelt sajt segít az átmeneti helyzeten. Napraforgó hiányában a cinkék hamar elmaradnak, a magevőknek viszont számít. Sajnos azonban nem csak átmeneti helyzet a megváltozott mezőgazdasági technológia, mely nem hagy maradék magokat a madaraknak. A vegyszeres talajművelés pedig annyira eltüntette a rovarokat, hogy például a varjaknak drasztikusan lecsökkent a fő élelemforrása. Drámai ami ezzel a madárral történt. Régen a gazdák nagyon várták őket, hogy a földből kiszedjék a pondrókat. Kifejezetten hasznos állatoknak számítottak. Most viszont a vegyszerezés miatt nincs rovar, és egy pillanat alatt károssá lett a varjú, amely nem tud mást enni, mint az elvetett magot. Erre az emberi válasz a kíméletlen irtásuk, mely elől a városba menekültek. Populációjuk az elmúlt negyven évben országosan a tizedére csökkent. Pedig a szántóföldi magevésük csávázással, a magok rossz ízűvé tételével meg tudná oldani ezt a problémát.

- Milyen konfliktushelyzetek adódhatnak még?

- Tavasszal gyakoribbak az ablaknak repülések. Mivel a madár a tükröződő felületen saját magáról azt hiszi, hogy fajtársa, akivel szemben védi a territóriumát. Gond a harkályok hungarocell-bontása a házfalon, mely mindkét félnek rossz. A madár a visszaverődő hang alapján azt gondolja, hogy odvas hely, tele táplálékkal. Nagyon sok munkával megbontja a falat és végül táplálék nélkül marad. Vastagabb vakolat védhetne ettől. A galamboknak egy új faját hozták létre galambász elődeink, amely visszavadulva a városokban él. Szintén minden szemetet elfogyasztanak a sirályok, melyek akár szemétlerakóknál is élhetnek. De hallottam külföldi esetet, hogy a parton ellopják az óvatlan vendégektől a halat a büfénél, amire figyelmeztető táblát helyeztek ki. 

- Vannak-e újonnan feltűnt városi madarak?

- Igen. És olyan extrém példa is van, hogy Hollandiában már honosak a papagájok. Vagy a cinkék olyan módon alkalmazkodtak  a hálóban és rácsban kínált etetéshez, hogy hosszabb lett a csőrük evolúciós válaszként. A fekete rigó mióta bejött a városba, költöző madár helyett állandóvá vált. Megváltozott a szokása. Enyhébbek a telek, a városban egyébként is melegebb van és hideg tél esetén eltakarítjuk a havat, talál magának így a talajban gilisztát és más rovar vagy bogyó eleséget. Új városhódító a szajkó. A vicces hangutánzó madarak elég jól kifigyelnek minket, akár mi vezethetjük el őket akaratlanul egy eldugott fészekhez, amit mondjuk fotózunk. A szajkó meg majd kifosztja. Szintén nő a városi szarkák száma, de ez még nem olyan nagy mértékben. Hamarosan jönnek a fecskék. Sajnos hiába óvjuk a fészkeket, harcolunk a leverés ellen, ha a táplálékaikat adó rovarvilág nagyon lecsökkent. És ez az egész táplálékláncot felborítja. A madarakkal és egyéb élőlényekkel való kapcsolat az emberek között is konfliktusok forrása. Sokan nem rakják fejben össze az összefüggéseket és ez katasztrófa. Teljes elszakadásban vagyunk a természettől. És ha nem látom, hogy mi tart engem életben, akkor hogyan és miért is keresném ez együttélés lehetőségét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK