2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mennyire zöld Zalaegerszeg?

2018. július 07. szombat, 19:17
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg idén is benevezett a Virágos Magyarország környezetszépítő versenybe, melynek zsűrije a minap megtekintette a várost dr. Csemez Attila egyetemi tanár, tájépítészmérnök, a mozgalom szervezőbizottságának elnöke vezetésével.

Belvárosi sétájuk a Dísz térről indult, ahol Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte elsőként a nagykanizsai és hévízi szakemberekből is álló bíráló bizottság tagjait. A város nagyon sokat szépült az elmúlti időszakban, ami a zalaegerszegiek számára is fontos, mondta. Kitért az épülő járműipari tesztpályára, ahol már az ősszel megkezdődnek az első tesztelések. Ennek kapcsán is több vendég érkezik a városba, nem mindegy, milyen környezet, miliő fogadja őket.

Kiderül az idén 25 éves Virágos Magyarország versenyen

Szerencsések a zalaegerszegiek, fogalmazott Tolvaj Márta alpolgármester, mert a városépítők mindig is ügyeltek arra, hogy az épületek között tágas zöldfelületek maradjanak, számos lehetőséget biztosítva a pihenésre, a feltöltődésre. A környezet szépítését, a környezettudatosság erősítését az önkormányzat is fontosnak tartja. Sokféle rendezvény szolgálja ezt, mint a Virágos Zalaegerszeg, a Zalaegerszeg legszebb konyhakertje pályázat, vagy a Te-tedd akció.

A zöldfelületi fejlesztések között megemlítette a Vizslapark, a Gébárti-tó, a Zala holtág környezetének megújítását, továbbá a Göcseji Falumúzeum bővítését, valamint a piacon létesítendő, helyi termékeket bemutató Göcsej látogatóközpontot. Kiemelte, hogy az önkormányzat mellett a vállalkozások, az intézmények, a lakóközösségek is ügyelnek a környezet rendjére, gondozottságára. Végezetül azt mondta, bízik abban, hogy a zsűri értékelni fogja eddigi eredményeiket, azok fenntartása érdekében végzett munkájukat, valamint az új ötleteket, melyekkel igyekeztek egyediséget kölcsönözni a köztereknek.

A zsűri százpontos értékelési rendszer szerint nézi a városokat, tudtuk meg dr. Csemez Attilától. Ebben, mint mondta, 50 pontot jelent a „zöldügy”, vagyis a zöldfelületeknek sokkal nagyobbaknak kell lenniük, mint a kiültetett egynyári és évelő virágok területének. A zöldfelületeket tízféle szempont alapján bírálják, többek között milyen képet mutat a főtér, a temető, a városkapu, a vizes élőhely, a kirándulóhely, valamint a játszótér.

Idén 25. alkalommal hirdették meg az önkormányzatok számára a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt, amelybe Zalaegerszeg a kezdetektől bekapcsolódott. Ezen idő alatt több jelentős díjat nyert, melyek között kiemelkedik a 2015-ös első helyezés a városok kategóriájában. Idén „jubileumi díjat” is kioszt a szakmai zsűri az Arany Rózsa-díjat érdemlő települések között a legjobban teljesítőnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK