2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nőtt a kutyatartók és a tapasztalatlan gazdik száma

2021. március 17. szerda, 19:57
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A járvány egy éve alatt mintha jelentősen nőtt volna a városban a kutyatulajdonosok száma. Valóban több az új gazdi és négylábú, vagy csupán érzéki csalódás, hogy szinte mindenhol kutyasétáltató embereket látni? Pontos adat persze nincs a városban lévő kutyák számáról, azért a szakembereket megkérdezve próbáltunk utánajárni annak, hogy tényleg megfigyelhető-e valamiféle növekvő tendencia?

 A kutya társ, de felelősség is!

Dr. Gombos László állatorvost, a Göcsej Kutyaklub elnökét, és Abai Erikát, a Bogáncs Állatvédő Egyesület telephely-vezetőjét kérdeztük. Gombos László úgy látja, hogy tényleg jelentős mértékben nőtt az elmúlt egy évben a kutyatulajdonosok száma, ezzel együtt azoknak száma is, akik életükben először most váltak gazdivá. Ez egy új problémát is felvet, mégpedig azt, hogy több a képzetlen kutyatulajdonos. Márpedig az állattartás komoly felelősség, a szépségei mellett nehézségei, és bizony költségei is vannak. Utóbbiakra sokszor nem is gondolnak az emberek. A szakember szerint már a járvány előtt is megfigyelhető volt az a tendencia, hogy nőtt a kutyatartók száma. Ez összefüggésben áll a digitális korral: részben az elmagányosodással (hiszen a kutya társ, és nem beszél vissza), de azzal is, hogy a közösségi oldalakon népszerűek a kutyás posztok, amiktől sokan kedvet kapnak. A covid minderre csak ráerősített! Kevesebb helyre lehet menni, jobban be vagyunk zárva, csökkentek a társas kapcsolataink, így nem csoda, hogy a családok, vagy az egyedülállók úgy érezték, hogy jó volna egy kutya. Ebben a helyzetben viszont különösen fontos felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, annál is inkább, mert a kérdés eléggé összetett – mondta Gombos László.

- Nagyon nem mindegy, hogy milyen kutyafajtát választunk.  E téren is mindig vannak „divathullámok”, de egyáltalán nem biztos, hogy az aktuálisan népszerű fajták minden lakókörnyezetbe, vagy minden családhoz passzolnak. Az Interneten léteznek fajtaválasztó oldalak, ahol néhány kérdésre válaszolva „kidobja” a rendszer, hogy hozzánk vajon milyen kutya illik, de ezek nagy része sajnos humbug! Nem javaslom, hogy bárki is ezek alapján döntsön. Inkább kérjük a szakemberek, tenyésztők véleményét. Ők pontosabban meg tudják állapítani, hogy egy ember vagy család habitusához, életformájához milyen fajta kutya illik.

Hozzátette: sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyarok zöme nem számol a kutyatartás költségeivel, és csak később szembesül azzal, hogy ez bizony drága dolog. A kutyatáp nem olcsó, mint ahogy a különféle állategészségügyi ellátások sem. Oltásokra, féreghajtókra, bolhaírtásra márpedig szükség van, fajtától függően pedig akár kozmetikára is. Ezek mind növelik a havi kiadásokat.

- Az egyik legfontosabb dolog pedig a nevelés, hiszen a kutyával már egészen pici korától kezdve foglalkozni kell. És ez egy életen át tartó dolog. Sokan hiszik azt tévesen, hogy a kutya olyan, mint az ember, és úgy is kell bánni vele, de ez nem igaz. A kutya, az kutya! Harmonikus kapcsolatunk akkor lesz vele, ha neveljük, ehhez pedig a gazdának is tanulnia kell. Célszerű legalább egy alapszintű kutyaiskolát elvégezni. A viselkedésnek nemcsak otthon vannak szabályai, hanem a közterületen is, amikor a kutya (és a gazda) más emberekkel és más kutyasétáltatókkal találkozik. Tanulással sok konfliktus elkerülhető – fogalmazott.

A zalaegerszegi Bogáncs Állatvédő Egyesület telephelyén egyelőre nem érzik azt, hogy nagyobb lenne az érdeklődés az örökbefogás iránt, mint ahogyan azt sem, hogy látványosan nőtt volna a bekerülő ebek száma. Abai Erika érdeklődésünkre elmondta: a menhelyi kutyák kevésbé népszerűek, persze azért bőven akad arra példa, hogy örökbe fogadnak tőlük kutyákat. E téren viszont nem tapasztaltak növekedést az elmúlt egy évben. Azt is elárulta, hogy azokat, akik „hirtelen felindultságból” szeretnének kutyát hazavinni, inkább lebeszélik erről. Sajnos hazánkban a menhelyről választott kutyák jó része egy-két éven belül vissza is kerül oda. Kivételek és pozitív példák szerencsére azért mindig vannak. 

- Tartok attól, hogy ha a járvány miatt tényleg nőtt a kutyatulajdonosok száma, akkor az néhány éven belül majd a menhelyeken csapódik le. A pandémia elmúltával ugyanis kevesebb idejük lesz az embereknek a kutyával foglalkozni, mint a bezártság idején. Most többet vagyunk otthon, többet járunk kirándulni, de ha egyszer visszatérnek a normális hétköznapok, akkor az erre fordított idő lecsökken. Félő, hogy ez az állatok elhanyagolásához vezet.

A telephelyvezető szerint, az hogy ténylegesen mennyivel nőtt az új tulajdonosok száma, és mennyi kutyasétáltatót látunk városszerte, egy relatív dolog. Amiatt is érezhetjük úgy, hogy több a négylábú, mert most a kutyások gyakrabban és hosszabb ideig sétáltatják kedvencüket, így koncentráltabban vannak jelen a köztereken, parkokban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK