2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Palántákat, paprikát a kertbe!

2016. november 22. kedd, 21:56
Szerző: Nemes Norbert
Gyenesdiás elkötelezett a környezettudatos és ökológiai gondolkodást képviselő közösségek és kezdeményezések támogatása valamint az egészséges táplálkozás elterjesztése iránt.

A fenti mondatot Gál Lajos polgármester jelntette be azon a sajtótájékoztatón, ahol beszámoltak a helyi, a minőségi háztáji gazdálkodás népszerűsítésére tavasszal alakult kertbarát kör (GYEKK) tevékenységéről, valamint a Zala megyei Csili klub megalakulásáról, terveiről, törekvéseiről, célkitűzéseiről.

 A Pannon Egyetem támogatását is élvező mozgalom havi gyakorisággal tart egy-egy témakör köré szervezett fórumot. Novemberi, aktuális találkozójuk alkalmával indítványozták, hogy a közösség, a saját génbank állományával megyénkből elsőként csatlakozzon a közeljövőben a nemzetközi szinten is kialakult chili paprika együttműködéshez. Elindították a háztáji kiskertek kialakítására szánt palántázási akcióprogramjukat a több éve sikeresen működő „Egy ház egy szőlő" program mintájára. Az önkormányzat a költségvetésből, palántákkal támogatja a lakosság körében és kertjeiben a háztáji zöldségtermesztést.

Az egy ház – palántázz! programban jövő májusban elsősorban paradicsom, paprika, fűszer -és gyógynövény palántákhoz juttatják ingyenesen a településen élőket. Volner Lajos elnök és Körtvélyesi Ilona titkár a GYEKK képviseletében elmondták: léteznek kiváló, Keszthelyen nemesített paprikafajták (Sellő, Pelso, Gyenes, Hattyú) és burgonya fajták (Hópehely, Balatoni Rózsa, Katica, Basa) amelyek előre törését minden kiskert tulajdonosnak érdemes támogatni. A befőzésre és szendvics mellé szánt paradicsomfajták mellett a zöldségpalánták, kabaktermésűek, dinnyefélék népszerűsége is töretlen. Szemléletváltást szorgalmazva, a bio termesztést favorizálva magkatalógust hoznak létre a tagok részére, bemutatják a szaporítás mozzanatait, buzdítva a kertbarátokat, a hobbikertek tulajdonosait a magok, vagy palánták cseréjére. A Forrásvíz Természetbarát Egyesület (FOTE) által indított „Egy ház, egy szőlő” akció keretében az egyesület székhelyén már kaphatók a rezisztens szőlőfajták. Ezek telepítésével a hegyközség korábbi erős pozícióit kívánják visszaszerezni.

A fagyok beálltával startol a FOTE „Madárkarácsony” akciója is. A nagyközség a közelmúltban csatlakozott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által elindított "Mézes Reggeli" kampányhoz, melynek kertében, a helyi iskola tanulói az ugyancsak helybéli méztermelő: Kovács András felajánlásából mézes reggelit fogyasztottak el.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK