2023.06.02., péntek - Kármen, AnitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sétány, játszótér, szobor, tanpark

2018. november 30. péntek, 18:16
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan a gyenesdiási önkormányzat és a gyermekképviselet „klímakövet” tagjai közösen avatták fel a nagyközség központjában a több mint 50 millió forint beruházási összegből kiépített, Palkó Sándor ornitológus tiszteletére elnevezett klímasétányt.

Az ünnepség részeként átadták az iskola tanparkjába kihelyezett élménycentrikus környezeti nevelést szolgáló eszközöket és fűszerkertet; az új innovatív játszóteret; továbbá lleleplezték Gödörházy Antal egykori vándortanító, a település első jegyzőjének mellszobrát.

Avatóbeszédében Gál Lajos polgármester kiemelte: az ökoiskola szomszédságában rövid idő alatt elkészültek az áhított fejlesztések. Az oktatás a településen 145 évvel ezelőtt indult, amit lehet, kell és érdemes magas szintű, minőségi fejlesztésekkel támogatni. Az egyosztályos iskolából mára ökotudatos iskola épült fel, kiszolgálva a diákokat. Már Palkó és Gödörházy idején is komolyan vették a gyermekeket, mert az ökutudatos nevelés módszertanának alapjait már akkor lerakták.

Az elmúlt 145 év történései is arra kötelezik a mindenkori településvezetést, hogy környezettudatosságra, környezetünk és a földünk állapotára figyelve igyekezzen megszervezni a helyi oktatást. A környezettudatosságot, a zöld karakter megóvását, az egészséges élettér kialakítását, a nemzeti kincseink védelmét nem csak az önkormányzat, nem csak civil szervezetek, de az iskola vezetése és nevelőtestülete is felkarolta a Biodiverzitás Fővárosa díj versenygyőztes nagyközségében.

A klímatudatosságot segítő információs táblák anyaga könnyebben beépül a diákok lelkébe, akik szakköri szinten is foglalkoznak a természettel, környezetünkkel. Az egészséges életmód megőrzését, a mozgás kultúráját is szolgálja a bekerített, korszerű játékpark, amelyik Jakabovics Tibor ideköltözött mérnök-vállalkozó támogatásával létesült. Az egészséges életmódot már nem csak a menő menza program és a tematikus projektek segítik, de az iskolai fűszerkert is, benne a plexiüveg „palántanya” építménnyel és a fűszerkerti növények titkait taglaló táblával a madárbarát sulikertben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK