2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szomoru Miklós előadása a Zöld Könyvtári Esték sorozat keretében

2024. május 02. csütörtök, 21:47
Szerző: Bánfi Kati
A Zöld Könyvtári Esték sorozat a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban folytatódott, ahol a Pilisszentkeresztről érkezett kertész, az ökotudatos kertészkedés híve, gyakorlója, tanítója, Szomoru Miklós tartott előadást.

 A talajjal kell elsősorban foglalkozni

Az előadó képekkel is illusztrálta, hogyan varázsolt néhány év alatt egy anyagos „dzsindzsás” területből gazdagon virágzó, számos növényfajt éltető, látványos kertet. A szép látvány ellenére megjegyezte, a cél nem a tökéletes egészség a kertben – tehát megtűrendők a kártevők is, hiszen azok hamarosan táplálékul szolgálnak majd egyéb élőlényeknek, ha az ember ezt hagyja –hanem egészséges egységre kell törekedni. Ez néhány év alatt létrehozható, eleinte nagyobb türelem kell, aztán egyre több örömöt és egyre kevesebb munkát ad a jól beállt kert, mely a lombhullató erdőkhöz hasonlóan egyre önellátóbban képes működni.

Mindennek az alapja, hogy a talajjal kell elsősorban foglalkozni, táplálni és védeni. Ennek az eszköze pedig a komposztálás és a mulcsozás – majd ezek összeállítását és jótékony hatását részletezte. A talajéletet segítik a gyógynövényes öntöző vizek, illetve a huminsav alkalmazása is. És el kell viselni a téli kertben a leendő virágpompa érdekében a helyben komposztálásból eredő, ma még kevésbé megszokott látvány. 

Szomoru Miklós a Deák-könyvtár vezetőinek társaságában (Forrás: Facebook/Egy Kertész Kertje Pilisszentkereszten)

A tudatos kertészkedéshez tartozik, a megfelelő növényfajok kiválasztása és a helyes növénytársítás. A kártevők elleni természetes védekezés a talaj életerejének növelése, mint ahogy az emberi egészség is az immunrendszer függvénye, vont párhuzamot. 

- Minél diverzebb a kert, annál több segítséget kapunk a kártevőkkel szemben. Ha lehet, bodza legyen a kertben, mert vonzza a katicákat. Korai tetvesedése miatt a katica ide rakja petéit és mire a többi növényt ellepik a levéltetvek, a lárvák már lakmározhatnak azokból. A természetben mindenki meg akarja enni a másikat. Csak időt kell engedni ennek. A levéltetvek egyébként 80 fajnak biztosítanak élelmet. 

S végül kitért egy kertészkedésben sokszor megjelenő hibára is; ez az öntözés. Szabály hogy hajnalban, nagy adagban és nem minden nap, lehetőleg a leveleket kerülve jó locsolni. A szárazabb felső talaj esetén a gyökerek lejjebb hatolnak nedvesség után kutatva, ezzel nagyobb gyökérzetet növesztenek. A tápanyag utánpótlás pedig évszak függő, tavasszal nitrogénre, nyáron káliumra, ősszel pedig inkább foszforra van szüksége a talajnak, illetve ezen keresztül a levelet hajtó/virágba boruló, termést érlelő növényeknek. 

Az előadás végén a közönség kérdéseire válaszolt Szomoru Miklós, aki nemcsak évelő lágyszárúak ültetésére bíztatott, hanem a kávézacc talajjavító, a csalán és a fekete nadálytő a tápláló, védő hatására is felhívta a figyelmet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK