2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tavaszi nyitás kertészkedéssel

2023. március 27. hétfő, 19:17
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Hagyományosan Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához (március 25.) kapcsolódva nyitja meg kapuit a Göcseji Falumúzeum. Szokás szerint ezen első esemény főleg a hobbikertészeket várja, magbörzével, fametszés-bemutatóval. Az idén a helyi pedagógiai program bővüléseként öko-játszóteret is avattak.

Öko-nap és kikeleti forgatag a skanzenben

A Zöld-szigetnek keresztelt öko-játszótér, főként újrahasznosított anyagokból készített kerti eszközök/bútorok bemutatója. Ezek a tudatformálás mellett egy kis kertészkedésre is lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek homokozó, magaságyás, gyermekméretű szerszámok és játék magok, növények használatával.

Az átadáson dr. Kostyál László múzeumigazgató a falumúzeumra jellemző speciális hagyományőrző feledatok melletti továbblépésként beszélt a környezethez viszonyuló gondolkodásmód megváltoztatásáról, melynek első állomása a nevezett játszótér átadása. Balaicz Zoltán polgármester utalt a város ökoprogramjában megvalósuló fejlesztésekről, utolsó pillanatoknak titulálta a jelen kort az egykor volt tudás átadására, a jövő generációjának megszólítására. 

Az avatáson jelen volt még Borsics Balázs, a kivitelező cég ügyvezetője. Varju András pedig a gyermekotthonból érkezett apróságokat kalauzolta egy kis kertészkedési próbához a homokozóba. Majd ezt követően az egyik magaságyást valódi magokkal is beültethették a gyerekek. 

Közben a felnőtteknek a magaságyás kialakításáról, felépítéséről, gondozásáról tartott bemutatót Oszkocsil Zoltán. De nem ez volt az egyetlen gyakorlati prezentáció, melynek a hobbikertészek jó hasznát vehetik, hanem szelíd fametszés is látható volt Verkman Bertalan közreműködésével. Az elméleti tudás két előadónak, Kovács Gyulának, a Tündérkert mozgalom elindítójának, és Darázsi Zsoltnak köszönhető, akik a körtefákról tartottak szakmai értekezést, ezzel elindítva a „Göcseji Körte éve” programsorozatot. Ennek megfelelően a skanzenben idén körtefákat ültettek, és az évforduló kapcsán indított „Petőfi körtefája” akció részeként ide is került oltvány. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK