2020.08.11., kedd - Zsuzsanna, TiborcZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Távirányítós fűnyíró kemény terepre

2019. július 11. csütörtök, 14:20
Szerző és fotó: Antal Lívia
Címkék:
Robotfűnyírót állított üzembe a Városgazdálkodási Kft. Zalaegerszegen. Az önkormányzati tulajdonú társaság végzi a város 1,5 millió négyzetmétert meghaladó zöldfelületének fenntartását. Az innovatív eszköz olyan meredek rézsűk kaszálására is alkalmas, mint a Gébárti-tó gátja. Nem véletlenül választották a sajtótájékoztató helyszínéül, ahol működés közben mutatták be az önjáró járművet, amely 8-10 ember munkájának kiváltására is alkalmas lehet.

Eszközfejlesztés a Városgazdálkodási Kft.-nél

Gecse Péter alpolgármester azzal kezdte, hogy a megváltozott gazdasági környezetre és a munkaerő-piaci kihívásokra az önkormányzati cégeknek is reagálni kell. Velük szemben elvárás a stabil gazdálkodás, és azon feladatok maradéktalan ellátása, amiket az alapító tulajdonos önkormányzat meghatározott számukra. A Városgazdálkodási Kft. tevékenységi körébe így négy ágazat, a kegyeleti, a parkolási, a közterület-tisztítási és a parkfenntartási tartozik bele. Az utóbbi esetében nagy fontossággal bír a belváros esztétikus megjelenése, a város más területein pedig a minőségibb zöldfelület-gazdálkodás. Ez azt jelenti, hogy a kaszálási gyakoriságát növelni kell, tekintettel a megváltozott időjárási körülményekre. Ez egyrészt emberi erőforrás bevonásával növelhető, amelynek gátat szab a szakemberhiány. A Városgazdálkodási Kft. részben emiatt döntött a modernizáció, a gépesítés mellett. Az új eszköz megvásárlását eredményes gazdálkodása is lehetővé tette.

Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, korábban is igyekeztek olyan korszerű és hatékony eszközöket beszerezni, amelyekkel a klímaváltozással járó többletfeladatokat el tudják végezni, és amelyekkel a fenntartási költségek is csökkenhetők. Ennek példája a John Deere fűnyírótraktorok flottája, amit rövidesen egy újabb szerzeménnyel bővítnek. Ez egy konvejoros, azaz felhordó szerkezettel kombinált seprőgép lesz. Az országosan, így a városban is jelentkező munkaerőhiány részbeni kezelésére illetve a hatékonyság növelésére olyan innovatív megoldásokat kívánnak bevezetni, amit a most bemutatott a Robocut rádió távvezérlésű fűnyírókasza képvisel elsőként.

A 40 lóerős gép az 55 fokos domboldalt is biztonságosan le tudja kaszálni. A 130 centiméter széles vízszintes tengelyű vágószerkezet 22 pár Y alakú kést tartalmaz, amelyek percenként maximálisan 3 ezer fordulatra képesek. A borulás illetve a kőfelverődés ellen is védelemmel rendelkező jármű további előnye a kereszt és hosszirányú talajkövetés, amellyel a terep egyenetlenségeit küszöböli ki.

Az innováció a Városgazdálkodási Kft. más tevékenységeiben is megjelenik. Ennek kapcsán elhangzott, hogy hamarosan működésbe lép az online parkoló-bérlet vásárlási rendszer, mely felületen a fizetés is elektronikusan történik meg. A szoftver  bármely operációs rendszerű (Android, iPad) készüléken működik majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK