2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Természetesen Zala(egerszeg)

2021. június 27. vasárnap, 12:43
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: pP, B.K.
Diákokat és városi civil szervezeteket szólított meg a Természetesen Zala/Természetesen Egerszeg elnevezésű program, melynek stílszerű helyszíne a Csácsbozsoki Arborétum volt.

 Szemléletformáló előadások
     

Az erdész, a vadász, biológus-pedagógus, a természetfotós, a turisztikai szakember és a mozgásában korlátozott ember véleménye hangzott el az ország egyik legzöldebb vidéke, Zala megye és Zalaegerszeg természeti értékei kapcsán. A kistelepülésekben tobzódó megyében jellemzően a városi emberek többségének is valamilyen vidéki kötődése van rokoni szálak útján. A nevezett program is a város és a természet viszonyát helyezte előtérbe. Az augusztusban záródó projekt iskolák, nagycsaládosok, civil szervezetek és fogyatékkal élő bevonásával zajlik.

A legzöldebb megye értékei kerültek fókuszba (Illusztráció. Fotó: pP)

A diákokat szólította meg az első napi rendezvény, ahol is a környezettudatosságra nevelésen volt a hangsúly. Az andráshidai, a teskándi iskolák és a Zrínyi gimnázium tanulóit invitálták a virtuális világ uralta létből a természetbe. A városi felnőtt civil szervezeteket egy másik alkalomra várták. Ekkor a természetvédelemmel és turizmussal kapcsolatos szakemberek osztották meg véleményüket. Így többek között Tuboly Andrea, a Tourinform iroda vezetője, aki az erdőről, mint turisztika célpontról, illetve a jelen korban virágzó aktív turisztikáról szólt részletesebben, miközben érintette a város zöld övezetének történetét is.

Pezzetta Umberto is előadást tartott

Dudás Gyula, a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének elnöke azokra a nehézségekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel a mozgáskorlátozottaknak kell szembenézni, ha természetbeni kirándulást terveznének. Érdekes színfoltja volt a napnak Pezzetta Umberto fotóriporter előadása. A több díjjal elismert fotóst ritkán hallani, úgy mint előadót, viszont személyét és képeit szinte mindenki ismeri. Bár bevallotta, nem klasszikus természetfotós, nem is rendelkezik az ehhez szükséges speciális felszereléssel, azért gyönyörű felvételeket osztott meg a résztvevőkkel, melyben a zala táj akár extra természeti viszonyok között és a tőle megszokott nem szokványos nézőpontokból készültek. Győrvári Attila megyei fővadász pedig a néhány éve a környéken is terjedőben lévő állatról, az aranysakálról tartott ismertetőt. Az előadások végén a résztvevők az arborétumban tettek sétát. 

A Kvártélyház szervezte program házigazdája a Zalerdő Zrt., moderátora Domján István iskolaigazgató, vadász volt. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK