2022.08.14., vasárnap - MarcellZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tiszta vizet a pohárba!

2018. november 21. szerda, 16:52
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg keleti vízbázisa is megújulhat, melynek köszönhetően a zalai megyeszékhelyen kívül az innét ellátott öt környező településen is javul az ivóvíz minősége. A közeljövőben induló, 4,7 milliárd forintos projekt nyitórendezvényét a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben tartották.

Zalaegerszeg két jelentős vízbázissal rendelkezik. A nyugati KEOP program keretében 2015 szeptemberére újult meg. A beruházás során 4500 köbméter/nap kapacitású új vízkezelő mű épült, idézte fel Balaicz Zoltán polgármester. Elmondta továbbá, hogy az ivóvízminőség javító program a keleti vízbázis esetében a KEHOP programból valósul meg, a város többségi tulajdonában álló Zalavíz Zrt. pályázata révén, bruttó 4,7 milliárd forintból. A fejlesztés a megyeszékhelyen kívül Zalaszentiván, Zalaszentlőrinc, Bocfölde, Sárhida és Alibánfa községeket érinti, és összesen 68 ezer lakos ellátását javítja. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a Szabadics Zrt. nyerte meg. A cég a nyugati vízbázis után a keleti vízbázis rekonstrukcióját is elvégezheti.

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója, Balaicz Zoltán és Tálosi Dániel a rendezvényen

Tálosi Dániel projektvezető az aktuális projekt előzményeiről elmondta, hogy a keleti vízbázist ellátó 24 kút vize határérték felett tartalmaz vasat, magánt és ammóniát, illetve egyes kutak esetében metánt. A keleti víztisztító telepen a 70-es években kiépített technológia mostanra elavult, és már nem tudja teljesíteni a hatályos kormányrendelet szerint előírt mikroszkópos biológiai vízminőségi elvárásokat. A keleti vízbázis korszerűsítése így időszerűvé vált. A kivitelezés során új vízkezelési technológiát építenek be, melynek napi kapacitása 15 ezer köbméter lesz. Ezt követően a zalaszentiváni körzeti vízműtelepről ellátott települések már a megújult keleti vízbázisról kapják az egészséges ivóvizet. Zalaszentivánon új 100 köbméteres acél víztornyot is építenek.

A 24 kútból ötöt – Zalaegerszegen hármat, Zalaszentivánon és Pethőhenyén egyet-egyet – megszüntetnek. Zalaegerszegen két, Zalaszentivánon négy új kutat létesítenek. Az elhasználódott csövek kicserélése mellett összesen 17 kilométernyi új vezetéket fektetnek le. Zalaegerszegen a Batthyány utca és a Kaszaházi út összeköttetésében gerinc- és bekötővezetéket építenek. A városban, 30 csomópontban mosatást elősegítő rekonstrukciós beavatkozást végeznek el.

Az engedélyes tervek rendelkezésre állnak, így a kiviteli tervek elkészítése a projekt első feladata. A kutak fúrása, és a vízvezetékek építése még az idén megkezdődik. A keleti vízmű technológiai fejlesztése 2019 áprilisában indul el. A beruházás tervezett befejezési határideje 2021 márciusa.

(A kezdő fotó korábbi felvétel a víz világnapi rendezvényről a keleti víztisztító telepen)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK