2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Turistajelzések között az erdőben

2021. február 22. hétfő, 07:37
Szerző: Antal Lívia
Egyre inkább felértékelődik a szabad levegőn valón tartózkodás, pláne ha az egy szép természetes környezetben történik. Zala megye erdőkben, mezőkben gazdag területe ideális helyszíne a túrázásnak és a természetjárásnak. Tegyük ezt gyalogosan, vagy kerékpárral turistajelzések vannak segítségünkre. Miután Zalában egymást érik az erdők, érdemes tisztában lenni azzal is, milyen szabályokat kell betartanunk egy erdőben. Szabó Balázst, a Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület elnökét kérdeztük.

Tanácsok és tippek a túrázáshoz

A túrázni lehet városi környezetben, de a klasszikus túrázás a természetjárás. Nyilván a városi séta sokkal egyszerűbb: korábban papír alapú térképet, ma már elektronikus térképalkalmazást használunk a tájékozódásra. De mihelyst elhagyjuk a városi környezetet, izgalmasabbá tud válni a túrázás, a természetjárás. Persze ekkor sem maradunk magunkra a turistajelzéseknek köszönhetően, amelyek elvezetnek A-ból B-be, vagy egy körtúra során visszairányít a kiindulópontra. Egységes jelzésrendszer áll mögötte, amely 1930-ban a Magyar Természetjáró Szövetség jogelőd szervezete kezdeményezésére, dr. Strömpl Gábor geológus, térképész által kidolgozott turistaút szisztéma alapján jött létre.

– Mit kell tudni erről?

A fő jelzések fehér alapon négyféle, kék, piros, sárga és zöld színű vízszintes sávok mindig valamilyen fontos kiindulási ponttól (vasútállomás, autóbuszmegálló) induló, tájegységen áthaladó turistautat jelölnek. A kék sávjelzés az országos jelentőségű, több tájegységen, hegységeken, de legalább egy hegységen átvezető utakat jelöli, ilyen a Kéktúra útvonal. A piros sávjelzés egy kisebb tájegységen átvezető utakat mutatja, míg a sárga és a zöld sávjelzés a helyi jelentőségű utakat. Ezek a főjelzések látótávolságra vannak egymástól, illetve feltűnnek a legközelebbi elágazóban. Az úgynevezett behívó jelzések is félreérthetetlenül jelzik a követendő utat. Ezen kívül is vannak még jelzések, amiket színük és alakjuk különböztet meg egymástól. Zalaegerszegen is látható kék kereszt, amely a vándorutak összekapcsolódását jelöli. A háromszög jelzés a hegytetőkre, csúcsokra vezet. A négyzet a fő jelzésekből kiindulva lakott területre, vagy szállásra vezet. A kör jelzések kutakhoz, forráshoz irányítanak. Az omega jelzés pedig barlangokhoz. Léteznek még romokhoz, kápolnákhoz, emlékművekhez vezető jelzések is.

– Zalaegerszeg környékén mely turistautak vezetnek?

A Kéktúra útvonal elkerüli a várost. A piros sávjelzésű túraút viszont keresztül halad rajta, érintve többek között a Gébárti-tavat, Ebergényt, a tv-tornyot, az Alsóerdőt és a Jánka-hegyet. Alsóerdő több körtúrra kiinduló pontja. Csácsbozsok és Botfa városrészekben egyéni jelzésképű saját turistaútjai vannak Zalaegerszegnek. A megyét egyébiránt keresztül-kasul szelik a különböző színnel és alakzattal jelölt turistautak. Ki-ki kedvére választhat közülük, akár lakóhelye közelében.

Akármerre megyünk Zalában, utunk erdőbe vezet. Milyen szabályokat kell betartanunk?

Az erdőtörvény határozza meg, mit tehetünk. Az állami erdőkben a gyalogos látogatás szabad, sőt egy éjszakára sátorozni is lehet. A nemzeti parkokban, természetvédelmi területeken többnyire engedély szükséges, amire tábla is figyelmeztet. Érdemes tájékozódni az adott természetvédelmi terület honlapján, mert lehetnek tiltott időszakok is. De egy állami erdőben is lehetnek korlátozások, éles vadászat, lőgyakorlat, fakivágás miatt, amivel a túrázók testi épségét kívánják megóvni.

– Milyen sporteszközöket használhatunk az erdőkben?

Az emberi erő fontos tényező, ami a hagyományos kerékpároknál egyértelmű. Az elektromos kerékpároknál klasszikusnak minősülnek azok, amelyek a rásegítés mellett emberi erőt is igényelnek. Az ilyen kerékpárokkal lehet közlekedni az erdőkben. Amelyek kizárólag csak a rásegítéssel működnek, azokkal nem, mert segédmotornak minősülnek. A törvény kimondja, az erdőben motort, terepmotort, segédmotort, quadot tilos használni, kivétel gazdasági, erdészeti céllal. A kijelölt turistautakon akkor lehet biciklizni, ha az együttes használat lehetőségét kerékpáros piktogram mutatja a turistaútjelzés mellett. Azokon a jelzett turistautakon, ahol nincs külön kerékpárosokra is vonatkozó jelzés, ott nem lehet. Ugyanez vonatkozik a lovaglásra is.

– A járványhelyzet az egyesület tevékenységébe is beleszólt, hiszen csoportos túrákra jelenleg sincs mód.   

A Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesületünk 2014 decemberében alakult meg egy baráti társaságból. A kerékpározás szeretete hozott össze bennünket, de gyalogos túrákat is szervezünk. Elsősorban saját magunk kedvtelésére csináljuk, de mások is szívesen látunk túráinkon. A járványhelyzet miatt tavalyi programjaink nagy része elmaradt, de bizakodóan nézünk az idei év elé. A korlátozások feloldását követően többek között szeretnénk megrendezni a négynapos Balaton-kerülő kerékpártúrát, valamint több kisebb túraprogramot – zárta a beszélgetést Szabó Balázs, bronz fokozatú gyalogos és kerékpáros túravezető.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK