2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vadmalacszezon az erdőkben

2021. március 19. péntek, 20:47
Szerző: Bánfi Kati
Javában tart a vaddisznók ellési időszaka, s mivel ebben a sokak által látogatott Alsóerdő is érintett, megkérdeztük Győrvári Attila megyei fővadászt a témával kapcsolatban.

Az Alsóerdő is érintett

- Bár az időjárás nem mindenben tartja magát a megszokotthoz, és ez módosíthatja az élőlények élettevékenységét, a vaddisznók párzási időszaka novemberben kezdődik és akár januárig is eltarthat. Majd 115 nap múlva következik be az ellés. Tehát márciustól-kora nyárig várható a kis csíkos hátú malacok megjelenése. Jellemző, hogy két-három koca, melyek rokoni kapcsolatban állnak egymással, a kicsinyekkel együtt kondát alkotva járja az erdőt. 

- Mire ügyeljünk, ha szeretnénk elkerülni a találkozást?

- Az erdőkben maradjunk a kijelölt utakon, tanösvényeken. Kicsit hangosabban járhatunk, mint szokásos. Az anyakoca ugyanis szintén tart az embertől, és inkább eltereli a malacokat ezekről a helyekről. Viszont a kutyákra kifejezetten veszélyes. Akár a koca által épített vackot fedezi fel a kutya, akár szembetalálkoznak, biztos, hogy az anyadisznó megvédi a malacait. Ezért a kutyát pórázon vezessük az erdőben, illetve kontaktot tartva. 

- Az Alsóerdőn számos, vaddisznók jelenlétére utaló nyom látható, illetve a közelmúltban vadászatra figyelmeztető tábla is volt az Azáleás részen. Vadászható területről van szó?

- Bár sokan úgy gondolják, hogy közösségi terület, de valójában az Alsóerdő is vadászterület. Bár a nagy látogatottság miatt puskahasználat itt nem jellemző. A tél végi terelő vadászat során is innét kifelé terelték a vadakat. Valóban szép számmal vannak Zalában vaddisznók, főként az elhagyottabb zártkerti ingatlanok környékén érzik magukat biztonságban. Azonban dr. Bognár Lajos főállatorvos utasításra nagyon erős állománycsökkentést kell végrehajtani az afrikai sertéspestis miatt. A tavalyi vadászati évben ezért 19000 vaddisznó-egyedet kellett Zala megyében terítékre hozni. E betegség évek óta jelen van Magyarországon, néhány nap alatt a vaddisznó elhullását okozza. Zala megye még nem fertőzött területű, de a megelőzés miatt közepes kockázatú területté nyilvánították 2020. év elején, ami miatt állományapasztást írt elő a szakhatóság. A kilövési előírás 2025-ig a 200 hektáronként 1(!!!) vaddisznót hagyna meg, viszonyításként az Alsóerdő közel 300 hektár nagyságú. (Miközben tavaly szeptember 30-ig az elhullott állatok vizsgálata negatív!!! eredményt adott a sertéspestissel kapcsolatban.) Ez nagy érvágás a vadásztársaságoknak is (Zalában 57 ilyen van), mert itt az egyik főprofil a vaddisznó vadászat.

Győrvári Attila

- Ha túl nagy az állomány, miért drága a vadhús?

- A vadászatra jogosultak, nincsenek felkészülve a személyes értékesítésre, a nagyüzemi feldolgozás és a kereskedelem pedig ráteszi a maga felárát. De a természet mindig megoldja a problémákat, a túlszaporodást is, például egy betegség megjelenésével, ami sűrűbb állományban nagyobb elhullást okoz. 

- Tavasszal van a rókák vakcinázási ideje is. Akkor is kerülni kell a területet? 

- Már két éve nem szórtak ki a megyében veszettség elleni vakcinát, ami valójában kisebb granulátum formájú, ugyanis eltűnt ez a betegség

- Egyéb anyaállatok jelenthetnek-e gondot a természetbe látogatóknak?

- Nyár elején születnek a szarvasfélék kicsinyei, az anyaállat nem támadó – mondta Győrvári Attila, aki 2014. óta látja el a fővadászi és kamarai titkári feladatokat. 

- Mi az amire még felhívná a figyelmet?

- A hullott agancs felszedésére, mert bűncselekménynek számít. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK