2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zöld fejlesztés a szennyvíztisztító telepen

2021. november 11. csütörtök, 18:04
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi szennyvíztisztító telepen hőszivattyús energetikai korszerűsítés kezdődött meg a Modern Városok Program keretében. A város önkormányzata bruttó 268 millió forintos beruházásában megvalósuló fejlesztés azt szolgálja, hogy 2024-re teljesen önfenntartó legyen a megyeszékhely és agglomerációját ellátó szennyvíztisztító telep.

A cél, hogy önfenntartó legyen

Arnhoffer András, Bali Zoltán, Balaicz Zoltán és Vigh László

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a Modern Városok Program és azon belül a Kovács Károly Városépítő Program célkitűzéseit úgy határozták meg, hogy jusson forrás az önkormányzati cégek infrastruktúrájának fejlesztésére is. Mint fogalmazott, ez például a Városgazdálkodási Kft. számára új parkolójegy-kiadó automaták telepítését jelenti, a  Zalavíz Zrt. esetében pedig a szennyvíztisztító telep energetikai korszerűsítését. A polgármester kiemelte, hogy Zalaegerszeg a klímavédelmet egyre inkább előtérbe helyező, önfenntartó, energiatudatos és zöld város kíván lenni. Ehhez járul hozzá itt a telepen a már korábban megvalósított biogáz-hasznosítás, a hőszivattyús rendszer kiépítését szolgáló mostani fejlesztés, ami továbbiakat vonzhat.  

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, az elmúlt 30 év egyik legnagyobb politikai döntése volt a rezsicsökkentés. A keresztény konzervatív értékrendet képviselő kormány immár nyolc esztendeje nem engedi az árakat növelni, amivel a magyar embereknek, a magyar családoknak akar segíteni.

Bali Zoltán alpolgármester arról beszélt, hogy a szennyvíztisztító telep által felhasznált energiaforrások a keletkezett hő hasznosításával bővülnek. A jelenlegi fejlesztésben kiépülő hőszivattyús rendszer a későbbiekben napelemparkkal is összeköthető lesz, amellyel együtt gyakorlatilag önfenntartó módon tud majd működni a szennyvíztisztító telep az országban elsőként. Az alpolgármester kitért arra, hogy jövőre a közbeszerzési eljárások lefolytatása után közel 700 millió forintért tudnak eszközöket vásárolni az önkormányzati cégeknek, amiből a vízmű mosóautót kap.

Kivitelezés alatt a hőszivattyús rendszer

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az energiafelhasználás és a kiadások csökkentése érdekében ismét egy olyan műszaki megoldással rukkoltak elő, ami elsőként valósul meg az országban. Egy hőszivattyús rendszert építenek ki, amellyel a szennyvíztelep fűtésének egy részét a megtisztított szennyvíz hőenergiájából biztosítják. A tervezett napelempark a hőszivattyúkhoz ad majd villamos-energiát. Mindez azt segíti elő, hogy 2024-re önfenntartók legyenek. Ezt követően a zöld energiatöbbletet önkormányzati ingatlanok fűtésére bocsátják majd. A fosszilis energiahordozók kiküszöbölésével a karbonsemleges üzemeltetés is elérhetővé válik 2024-2025-re, emelte ki az elnök-vezérigazgató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK