2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zöld nap Botfán, környezetszépítés három helyszínen

2023. október 08. vasárnap, 09:55
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Botfai LSC szervezésében „Nagy Zöld Napot” rendeztek a zalaegerszegi településrészen. A környezetszépítés három helyszínen folyt, és az önkéntes akcióhoz több helyi civil szervezet is csatlakozott.

60 fő szorgoskodott a pálya melletti faültetésnél

Az egy évtizede az utánpótlás nevelésben jeleskedő futball klub minden ősszel és tavasszal szépíti a pálya környezetét. Mint azt az elnök, Kocsis Sándor elmondta, fejleszteni való mindig van, munka is, melyet akkor is elvégeztek, amikor a korlátozások idején a tágabb közösséget ebbe nem lehetett bevonni.

- Korábban a 72 órás önkéntes program keretében végeztük a tereprendezéseket a településen, illetve a pályánál. „Zöld dolgokkal”, természetvédő, környezetszépítő akciókkal jól meg lehet szólítani a közösséget. Így most is 60 fő szorgoskodott a pálya melletti faültetésnél, a vendéglelátó elkészítésénél, a Mindszenty Ifjúsági Ház udvarán veszélyessé vált fák kivágásánál, illetve a közösségi ház udvarának és padlásának rendezésében – mondta Kocsis Sándor. Hozzátette, sok felajánlást kaptak, a fák, a földmunka gépek, a komposzt, de még a jól végzett munka utáni közös ebéd is ajándékban volt. A csapatnak sok kicsi, de hosszú éve kitartó támogatója van egyébként, akikre szintén számíthatnak. 

- Milyen fák kerültek a pálya mellé?

- Juharfák. Eredetileg is azok voltak itt, de amikor az utánpótlás csapatok számára pályabővítés történt, ki kellett ezeket vágni. Most ezeket pótoltunk. Illetve szellősebbé tettük az itt lévő bokros-fás részt. Ebben, mint minden hasonló esetben, kikértük dr. Illyés Zoltán biológus véleményét, hogy ne ártsunk a természetes élővilágnak. De egyéb szempontokat is figyelembe veszünk a fejlesztéseknél, például a kosárkötő fűzek ültetésével alapanyag áll rendelkezésre helyben a kosárfonó szakkörösöknek. 

Illyés Zoltán vezetésével a Mindszenty-ház udvarán álló kettő, közel 30 méteres fenyőfát vágtak ki. Betegség támadta meg az egyiket, illetve veszélyessé vált a másik, így meg kellett válni a termetes, régi fáktól. A növényeket pótolni fogják, amint erre alkalmasak lesznek a körülmények.

A közösségi háznál a polgárőrök serénykedtek. Az udvari tereprendezés mellett a padlást takarították ki. A munkálatokban részt vett Gecse Péter alpolgármester, településrészi képviselő is. Délután pedig már a megszépült környezetben köszönthették a közösségi házban az idősek hónapja keretében a szép korúakat. 
      
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK