2024.02.27., kedd - EdinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

65 éves a város legrégebbi óvodája

2019. november 22. péntek, 18:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Radnóti Úti Óvoda hatvanöt éves fennállását ünnepelték az intézmény egykori és jelenlegi ovisai, vezetői valamint óvodapedagógusai, november 22-én. Zalaegerszeg másodikként alapított óvodája 1954-ben kezdte meg működését a páterdombi városrészben.

Balaicz Zoltán az intézmény 65 éves fennállása alkalmából az önkormányzat elismerő oklevelét nyújtja át Pődörné Hajdu Ibolya óvodavezetőnek

Jelenleg a legrégebbi, hiszen a város első kisdedóvója, az Ady utcai óvoda egy híján százhúsz évi működés után zárt be 2012-ben. Erről Balaicz Zoltán polgármester beszélt köszöntőjében. Mint mondta, a Radnóti úti óvodát 1954-ben a botfai, zalabesenyői és a páterdombi gyerekek ellátása érdekében hozták létre. Az alapítók helyesen ismerték fel, hogy egy fejlődő városnak ebben a városrészében is szüksége van óvodára. Nehéz időszakban jött létre, két évvel az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt, amely időszakban és azt követően is számos kihívással kellett szembesülnie egy más politikai berendezésben. A Radnóti úti óvoda az eltelt 65 évben a változó körülmények közepette és valamennyi vezetője irányításában folyamatosan tudott színvonalasan működni. Meghatározó szerepet töltött be és tölt be mai napig a város mindenkori nevelési, oktatási történetében. Zalaegerszeg lokálpatrióta közössége nagyra értékeli ezt a múltat, azokat az értékeket és hagyományokat, amelyeket eleik ráruháztak, hangsúlyozta a polgármester.

Gecse Péter alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője azt emelte ki, hogy a Radnóti óvoda a páterdombi mindennapok és a közösségi élet szerves része. Nem nélkülözi a figyelmet, hiszen a helyi egyesületek és a településrészi önkormányzat tagjai több alkalommal szépítették udvarát. Az elmúlt években fejlesztések is megvalósultak, lehetővé téve az épület megújítását.

Személyes hangvételű gondolatok következtek, hiszen az óvoda nem egészen egy éve kinevezett vezetője, Pődörné Hajdu Ibolya is idejárt 1967 és 1970 között. Főiskolásként itt végezte gyakorlatát, lánya is itt volt óvodás, és Pődör Béláné, anyósa 21 évig volt az óvoda vezetője.

A jubileumi rendezvényen ő is visszaemlékezett azokra az évekre, valamint Novákné Borsos Ildikó, aki 2018-ban ment nyugdíjba az óvoda éléről, melynek első vezetője (1954 és 1963 között) Csergő Szilveszterné volt. Erzsi nénit Pálos Kálmán minden bizonnyal ismerte, hiszen 1955-ben lépte át az óvoda kapuit. Vele együtt jelen volt Szalainé Kecskés Borbála is, mint egykori óvodás. Az ünnepségen Csiszár Levente volt óvodás, az Ady-iskola első osztályosa verset szavalt. A Páterdomb a Kultúráért Egyesület dalcsokrot adott elő, őket követte az óvoda néptánccsoportja a Radnóti Füzikék, majd a Botfai Citerazenekar zárta a fellépők sorát. Ezt követően betolták a terembe az óvoda épületét formázó tortát, melyet valamennyi ovis és óvónő egy születésnapi dallal köszöntött.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK