2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jövő járműipari mérnökeinek versenye

2019. július 02. kedd, 19:00
Szerző és fotó: Antal Lívia
Nyitott boxutcákkal várják az érdeklődőket a Járműmérnökök Egyesülete által szervezett Formula Student East július 17-e és július 21-e között zajló nemzetközi konstruktőri versenyére, melynek a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpálya ad helyet, immár második alkalommal. Saját fejlesztésű és építésű belső égésű, elektromos és önvezető versenyautóikkal ezúttal 72 – közte négy magyar – csapat mérnökhallgatói szállnak egymással versenybe.

Formula Student East, másodszor Zalaegerszegen

Csütörtöki Tamás, a Formula Student East főszervezője elmondta, idén a 72 helyre összesen 262 csapat igyekezett bejutni 35 országból, Ausztrália kivételével a világ minden kontinenséről. 2019-ben is a világ élvonala érkezik Zalaegerszegre, az idei négy magyar induló közt ott van a Budapesti Műszaki Egyetem Formula Racing Team elektromos kategóriában versenyző csapata, a BME Motorsport, a Széchenyi István Egyetem Arrabona Racing Teamje, valamint a Kecskeméti Főiskola KEFO Motorsport csapata, mindhárman belső égésű kategóriában.

Hangsúlyozta: az FS East kiemelten kezeli a kelet-európai régiót, ahonnét 19 csapat került be az idei megmérettetésre. Mint mondta, hároméves növekedési ütem előtt áll a zalaegerszegi verseny, amelyen a tavalyi 60 helyett idén már 72 csapat vesz részt. Ezt a létszámot százra növelik, így a zalai megyeszékhelyen megrendezett FS East a világ legjobbjai közé fog tartozni.

Balaicz Zoltán polgármester azt mondta, a város számára nagy büszkeség, hogy a neves versenynek immár második alkalommal adhat helyet a zalaegerszegi járműipari tesztpálya. Már az első versenyen, a tesztpálya első ütemének májusi átadásán megtapasztalhatták, hogy mekkora értéket jelent a város számára a járműipari kutatás-fejlesztés és innováció világszínvonalú létesítménye. Bízik abban, hogy az eseményre kilátogató zalaegerszegi polgárok is ráéreznek ennek fontosságára.

(A fotó a tavalyi versenyen készült)

Hamar Zoltán, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya műszaki igazgatója zsűritagként már több futamon részt vett. Úgy vélekedett, hogy az FS East a legjobb kapocs az ipar és a felsősoktatás között, ami Magyarországon még integrálásra szorul. Kiemelt jelentősége, hogy a világ élvonalába tartozó fejlesztők, a hallgatók révén pedig a jövő fejlesztő mérnökei jönnek ide, ami egyértelműen a járműipari tesztpálya hatásának tudható be.

A Járműmérnökök Egyesülete idén negyedik alkalommal rendezi meg a versenyt, 2018-tól az Innovációs és Technológiai Minisztérium fővédnökségében a zalaegerszegi tesztpályán. Lágler Gergely, a főszervező egyesület gazdasági elnöke kiemelte, hogy a dinamikai platform adta helyszínen egyaránt biztonságosan tudják megoldani a belső égésű, az elektromos és az önvezető járművek versenyeztetését. Megköszönte Zalaegerszeg önkormányzatának, hogy a 22 országból érkező 2300 „kiváló mérnökhallgatót” az adráshidai repülőtéren szállásolhatják el.

A sajtótájékoztatón a motor- és hajtáslánc-fejlesztéssel foglalkozó főszponzor, AVL Hungary részéről Hegedűs Zoltán osztályvezető, dr. Hanula Barna, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja (a Bugatti Veyron motorjának fejlesztője), valamint Márton István, az MVM Csoportszintű Technológiai Innovációs Igazgatóságának innovációs vezetője, valamint az MVM Csoport inkubátorházának, a Smart Future Lab Zrt.nek a vezérigazgatója, az MVM képviseletében beszélt az FS East jelentőségéről. Szombat délelőtt a vezető nélküli járművek versenyét, délután és vasárnap a belső égésű és az elektromos hajtásláncú járművek küzdelmeit tekinthetik meg az érdeklődők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK