2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egy helyen minden, ami úszás

2022. június 01. szerda, 14:00
Szerző és fotó: Antal Lívia
Három hónapos próbaüzem után június elsején megnyílt a látogatók számára az új zalaegerszegi uszoda, tanuszoda és városi strand komplexuma, amely 9,5 milliárd forintból épült meg a Modern Városok Programból. A nyitó nap reggelén már néhányan rótták a hosszokat a versenymedencében, míg a tanmedencében az úszás alapjaival ismerkedtek a gyerekek.

Megnyílt a zalaegerszegi uszodakomplexum

Balaicz Zoltán (jobbról), mellette Vigh László

Balaicz Zoltán polgármester történelmi kitekintésében elmondta, hogy az egykori fedett uszodát 1969-ben adták át, amely 25 méteres és 5 pályás medencével rendelkezett. Ezt megelőzően, 1949-ben a városi tanács elhatározta, hogy strandot létesít, amely 1956-ban nyitott meg. Akkor 25 ezer volt a város lakosságának száma, 1969-ben 40 ezer, a 2010-es évekre pedig már 60 ezerre növekedett a lélekszám, illetve az agglomerációval együtt 100 ezerre. 2019-re Zalaegerszeg volt az egyetlen olyan megyeszékhely, ahol nem volt 50 méteres, 10 pályás medence. A polgármester felidézte azt is, hogy 2011-ben a városi strandot a létesítmény akkori vezetése bezárta, ennél fogva még nagyobb nyomás nehezedett az önkormányzatra. Időközben a fedett uszoda is elavult. Egy új uszoda megépítését és a városi strand újranyitását az úszóklub, a triatlonklub, nagyon sok helyi polgár valamint az úszásoktatásban érintett szülők kérték a várostól. Mint fogalmazott, ennek lehetőségét a Modern Városok Program teremtette meg.

Az új uszoda, tanuszoda és városi strand alapkövét 2019 januárjában tették le. A komplexum 9,5 milliárd forintból, száz százalékban állami forrásból épült meg. A pontosan 50 méteres, 10 pályás medence FINA szabványú a lépcsőkkel együtt. Sportolásra, lakossági úszásra valamint regionális és kisebb nemzetközi versenyekre ad lehetőséget, melyek szervezését már megkezdte a Zalaegerszegi Úszóklub. A lelátón 268 fix ülőhely van, amely bővíthető. Úszásoktatásra külön tanmedence épült. A városi strandon új kültéri medencét és játszóteret létesítettek. A polgármester kiemelte, hogy a város költségvetésében 270 millió forint áll rendelkezésre a komplexum fenntartására. Hozzátette, egy osztrák csapat már tartott itt úszótábort, és már négy hazai bejelentkezett. Mint mondta, ez önmagában is nagy lehetőség Zalaegerszeg számára, hiszen nemcsak az uszodát, hanem más szolgáltatásokat, szállást és étkeztetést is igénybe vesznek itt tartózkodásuk alatt.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy értékelt, hogy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a város a létesítmény megépítésével, ami nemcsak Zalaegerszeg, hanem a régió uszodája is. Kiemelt szerepe lesz abban, hogy itt úszni tanulhatnak az általános iskolások és az óvodások. Mint mondta, az úszás az egyik legegészségesebb sportág. A városban nagy hagyományai vannak versenyúszásnak, amelynek színvonalas körülményeket biztosít az új létesítmény. Az új uszoda a gazdaságfejlesztésre is hatással bír, mert a befektetőknek fontos szempont, milyen az a környezet, mely szolgáltatások érhetők el ott, ahová betelepülni kívánnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK