2021.12.01., szerda - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyermekközpontúság és tehetséggondozás

2016. szeptember 25. vasárnap, 13:41
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Szeptember elsejével megkezdődött a tanév a felsőrajki Szent Imre Általános Iskolában is. A Suli Harmónia – 2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány által működtetett intézményben ezen a napon tartották meg a központi tanévnyitó ünnepséget. 2016 jeles évforduló is egyben, hiszen az alapítvány iskoláiban és óvodáiban a tizedik tanítási illetve nevelési évet kezdték meg.

A Suli Harmónia Alapítvány elmúlt tíz évéről, jövőbeni küldetéséről beszélgetőpartnereimet kérdeztem. Vigh László országgyűlési képviselő, egyben az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke, Felsőrajk korábbi polgármestere a kezdetekről elmondta, 2007-ben az állam nem tette lehetővé azon kisiskolák további működését, melyek nem feleltek meg az előírt létszámkövetelménynek. – Akkor úgy döntöttem néhány polgármestertársammal együtt, hogy létrehozunk egy alapítványt a falusi kisiskolák megmentése céljával. Így 13 iskolát tudtunk megtartani Zala és Vas megyében. Jelenleg öt iskolát és egy óvodát üzemeltetünk mindkét megyében. Az elmúlt tíz év történései igazoltak bennünket, hiszen ahol megszűnt az iskola, ott jobban fogy a népesség. Az iskola léte ugyanis alfája és omegája a kistelepülések, a vidék megmaradásának.

A Suli Harmónia Alapítvány iskoláiban

A fiatalok mellett nagy szükség van a pedagógus értelmiség megtartására is, mivel ők a kultúra, sport, egészségügy, a közösségi élet területén is vállalnak feladatokat. A tanítókat nem hiába hívták régen a falu lámpásainak. Ezért fontos számunkra az iskola Felsőrajkon, amit két éve újítottunk fel. Most ugyancsak összefogásból, felajánlásokból a tetőszerkezet megújítást tervezzük. Ebben a tanévben is az AquaCityben lesz az utolsó tanítási nap, de ezúttal nemcsak a felsőrajki iskola, hanem valamennyi intézményünk gyermekeit szeretném vendégül látni a tízéves jubileum jegyében, mondta Vigh László.

– Eddig megmentettük, most viszont meg kell tartanunk iskoláinkat, éppen ezért hosszú távon arculatváltásban gondolkodunk – fűzte tovább Kósa Istvánné, a Suli Harmónia Alapítvány elnöke. – Ennek legfontosabb eleme a szakmai megújulás, mely ügynek kiváló pedagógusokat sikerült megnyernünk, akik ebben a tanévben kezdik meg munkájukat nálunk. Az intézményrendszerünk élére pedig Bécsiné Jakabfi Mariannát neveztük ki főigazgatónak szeptember elsejétől.

– Korábbi tapasztalataimmal, megszerzett tudásommal élve az alacsony létszámban rejlő lehetőségeket, előnyöket szeretném kiaknázni – vette át a szót Bécsiné Jakabfi Marianna. – Olyan tevékenységközpontú módszereket szeretnék alkalmazni kollégáimmal együtt, melyek segítségével hatékonyabbá tesszük a tanulási folyamatot. Fő célunk az, hogy a gyerekek az iskolában tanuljanak, a másnapi tanórákra felkészülten menjenek haza, levéve a terhet a szülőkről. Kiemelt célunk a tehetséggondozás, ezt szolgálja az egész napos napirend a délutáni tanulással, egyéni foglalkozásokkal. A kis osztálylétszámoknak köszönhetően minden egyes gyermekre oda tudunk figyelni, és ezt a fejlesztő hatású nevelés fontos előnyének tartjuk. A mindennapos testnevelés keretében a térségben egyedülálló módon karate- és társastáncoktatást is biztosítunk gyermekeink számára.

Pedagógusainktól az alapítvány szellemisége, a köznevelési törvény és a pedagógusminősítési rendszer értelmében elvárjuk, hogy kreativitásukkal, szakmai tudásukkal, elhivatottságukkal segítsék elő a gyermekek fejlődését. Az a célunk, hogy a gyerekek boldogok legyenek. Ebben szeretnék hathatós segítséget nyújtani kollégáimnak. Az alternatív tanulási lehetőségeket pályázatokon, témaheteken való részvétellel is bővíteni kívánjuk. Nem titok, a kisiskolák között verseny van, és mi nyertese szeretnénk lenni ennek. Fontos célunk, hogy az alapítvány a jövőben is teljesíthesse küldetését. Oktatási-nevelési kínálatunkkal olyan lehetőséget szeretnék nyújtani a szülőknek, ami javunkra könnyíti meg döntésüket az iskolaválasztásban.

– Ehhez a fizikális körülményeket is meg kívánjuk teremteni. Káldon az önkormányzat és az alapítvány közös pályázatán 50 millió forintos támogatást nyertünk az óvoda felújítására, mely során mini bölcsődét is létesítünk 2017-re. Alapítványunk tavaly hatmillió forintot nyert a Nemzeti Tehetségprogram pályázatain, melyre idén is számítunk, hogy táboroztatással, témahetekkel színesíthessük gyermekeink életét – fűzte hozzá az elhangzottakhoz Kósa Istvánné. Az alapítvány elnökétől megtudtuk, intézményrendszerük működési költségét állami bértámogatásból, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatásból és pályázatokból biztosítják.

Korrekt, jó kapcsolatot ápolnak az önkormányzatokkal, melyek ugyancsak fontosnak érzik az iskolák megmaradását településeiken. Ez megnyilvánul abban is, hogy felvállalják az intézmények teljes rezsiköltségét és a karbantartási munkákat. Időközben voltak iskolák, melyek kiléptek az alapítványból, nos ezek egy éven belül meg is szűntek. Ez a kistelepülések jövőjét tekintve elszomorító, húzta alá az alapítvány elnöke.

Felsőrajkon, Zalaszentmihályon, Pölöskén és a Vas megyei Egervölgyön és Káldon azonban örömmel kezdhették meg az új tanévet. Minden feltétel adott a működéshez, melyben fontos tény az is, hogy a Suli Harmónia Alapítvány jó kapcsolatot ápol a KLIK-kel, a kormányhivatallal és az ellenőrző szervekkel. A felsőrajki Szent Imre Általános Iskola a Suli Harmónia Alapítvány központi intézménye.

A tanévnyitón Faggyas Ferencné pedagógus köszöntötte az intézmény valamennyi diákját, köztük a hét kis első osztályost és szüleiket. Ők a hagyományokhoz híven fogadalmat tettek, hogy „betartják iskolájuk szabályait, nem henyélnek, szorgosak lesznek, megtanulnak számolni, írni, olvasni”. Az iskola vezetése ajándékkal, emléklappal is meglepte a legkisebbeket. Faggyas Ferencné a nyolcadikosokat is köszöntötte. Azt kívánta, hogy gyarapodjanak még tudásban, emberi értékekben és viselkedésben, hogy a felsőrajki intézménynek jó hírét vigyék a középiskolákba.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK