2022.08.17., szerda - JácintZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új játszóeszközökkel gazdagodott

2020. július 22. szerda, 19:06
Szerző és fotó: Antal Lívia
Csatárban megújult az óvoda udvara, amelyre közel 5 millió forintot nyert tavaly az 530 lelkes község önkormányzata a Magyar falu programon. Az átadási ünnepségen elhangzott, hogy a kistelepülések élhetőségét javító pályázati program keretösszege jövőre meghaladja a 250 milliárd forintot.

Óvodaudvar-fejlesztés Csatárban

Az udvaron a felújítást megelőzően régi rönk bútorokat láthattunk, az eszközök a fészekhinta kivételével több tízévesek voltak – kezdte beszédét Péntek Gabriella polgármester. Mint mondta, az önkormányzat az óvoda fenntartása érdekében lehetőségéhez mérten mindent megtesz, de a szükséges felújítási munkálatokat támogatás nélkül nem tudná megvalósítani. A fészekhinta beszerzését is csak szülői és lakossági adományoknak köszönhetik. A Magyar falu program keretében elnyert támogatás ezért nagy jelentőségű, melyből két új játszóeszközt, tanulóbicikliket, padokat, kiülőket, fűszer- és virágosládákat szerezhettek be. Az udvar bejáratától az óvodaépület teraszáig térköves járdát is létesítettek a pályázati projektben, melynek kivitelezését a Naste-Bau Kft. végezte, kiváló minőségben. Az önkormányzat külön megrendelésére Németh Dezső formatervező új fa kaput is készített a bejárathoz.  

Vigh László, Péntek Gabriella, dr. Ürmösiné Kőmíves Eleonóra jegyző, Gellén-Szabó Edina tagóvodavezető és Furján Gellért atya

A polgármester elmondta továbbá, hogy magas színvonalú pedagógiai munka folyik az intézményben, amely teljes kihasználtsággal működik, 25 fős létszámmal. A gyermekek többsége helybeli, de más településekről is járnak ide. Az óvoda több mint 100 éves műemléképületének külső és belső felújítása ugyancsak céljuk, melyre pályázatot nyújtottak be az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. A Magyar falu programból is remélnek támogatást az óvoda kerítésének felújítására.

Tavaly ugyanezen a programon 15 millió forintot nyertek, amelyből új falugondnoki buszt szereztek be. A járművel az ovisokat is szállítják, keddenként uszodába, valamint havi egy alkalommal a bocföldei általános iskolásokat a zalaegerszegi könyvtárba. A Miniszterelnökség kijelölése alapján a régi buszt az erdélyi Etédi Református Egyházközségnek adják át. Idei pályázati sikereik közé tartozik, hogy a Magyar falu programon 1,8 millió forintot orvosi eszközök beszerzésére, illetve 9 millió forintot a Sport utca felújításra nyertek. Mindkét fejlesztés beszerzési eljárását már elindították.

Az új falugondnoki autó a közösségi ház előtt

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a gyermekek nevelésében a család mellett az óvoda is fontos szerepet tölt be. A Magyar falu program egyik célterülete éppen az óvodák fejlesztése, hogy a gyerekek éretten, felkészülten kerüljenek be az iskolába. Jelezte, hogy a Magyar falu program által támogatott beruházásokkal az ötezer lélekszám alatti települések népességmegtartó erejét kívánják növelni. Idén 190 milliárd forint áll rendelkezésre mintegy 2800 település számára. 2021-ben 250 milliárd forintra emelik a keretösszeget. Reményei szerint az eredetileg négy évre tervezett program folytatódhat, hiszen még számos út, épület, intézmény vár felújításra a vidéki kistelepüléseken.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK