2020.06.01., hétfő - Tünde Zalaegerszeg időjárása

Zöld Zala-part

Zöld-Zalapart projekt tájékoztató

2017. augusztus 08. kedd, 12:03
TOP-6.3.2-15-ZL1-2016-00001
Címkék:

Partnerségi tervezés a Zöld-Zalapart – Zala-holtág revitalizáció és rekreációs célú vízparti sétány TOP-6.3.2-15-ZL1-2016-00001 projektben 

A Zala-rét megint szép lesz…

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásainak felhasználásával több, egymáshoz kapcsolódó projekt keretében teszi élhetővé és élvezhetővé a Zala folyó melletti, eddig kihasználatlan és nagyrészt elhanyagolt területeket. A projektek a Zöld Zalapart gyűjtőnevet kapták.

Zala-holtág revitalizáció és rekreációs célú vízparti sétány

Városi parkként létezik ma is az a terület, amely az olai vasútállomás, a vasúti sín és a Belső-elkerülő út között található. Jelenlegi állapotában nem alkalmas arra, hogy valóban része legyen a városnak, hogy azt közparkként pihenésre használják az itt élők. A tervezett fejlesztés nyomán ezen a területen újraéled a Zala holtága, vízközeli gyalogos sétányok jönnek létre utcabútorokkal, játszótérrel és fitnesz parkkal. Épül egy kávézó-bisztró is, amely alkalmas lesz arra is, hogy rendezvényeknek adjon otthont, valamint kedvelt állomása lehet a parkban sétálóknak, kocogóknak, biciklizőknek. 
A park biztonságát kiépített közvilágítás szolgálja. 
 

Patak az Ó-Zala folyóból gyalogos hidakkal

A folyó kanyarulatainak levágásával a területen holtágak keletkeztek, amelyekből az építés során – követve az egykori vízmeder vonalát – árvízi ingadozásoktól mentes patak válik. A sétányok kettő, íves gerendahídon vezetik át a gyalogosokat a víz felett.

Játszótér és fitnesz park

A játszótér kialakítása követi a nemzetközi trendeket, látványban és funkcióban is. 
A különleges, innovatív elemek a gyermekek aktív időtöltését szolgálják. 
A fitnesz park a játszótértől távolabb helyezkedik el, tervezett eszközei közül több, párban is használható. A parkon átvezető úton a gyalogosok és a kerékpárosok egyaránt közlekedhetnek.

Vendéglátás

A park látogatottságát, élővé tételét szolgálja egy olyan épület létrehozása, amelyben rendezvényeket, programokat lehet tartani. A kávézó-bisztró belső és külső tere mozgatható üvegfallal válik el egymástól. A létesítmény – a tervek szerint – egész évben üzemelni fog.

Zöld környezet 

A jellemzően sík területen rét, vízparti növényzet, fák és fasor található. A park építése során a meglévő növényzet túlnyomó többsége megmarad, csak azokat távolítják el, amelyek betegek, illetve az új vízfelület, a sétány, a játszótér és fitneszpark, valamint a vendéglátó épület kialakításának útjába kerülnek. Új növényzet telepítését elsősorban a terület déli és északi határán tervezik. A cél, hogy a park szellős és átlátható legyen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK