2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Befektetőket vár a Zóna és a volt lánykoli

2013. február 12. kedd, 18:24
Címkék:

Hosszú évek óta üresen áll két - egykor szebb napokat látott - régi belvárosi ház Zalaegerszegen; a Mártírok úti volt leánykollégium, és a Munkácsy úti Zóna étterem épülete. A kollégium 2007-ben, a vendéglő pedig egy évvel korábban zárta be kapuit, hasznosításukra több elképzelés is volt, ám sorsuk ma is bizonytalan.

 

Évek óta üresen állnak

Valószínűleg nem örülne a néhai Fuchs és Grosz építőipari cég két tulajdonosa, ha látná egykori vállaltai központjuk jelenlegi állapotát a Mártírok úton. A két, valaha különálló épületet 1920-ban építették bérháznak, és a cég irodáinak. Az épületegyüttes aztán 1948 után a politikai rendőrségé lett, pincéjében börtönt is kialakítottak. Az ÁVH után az 50-es évek végén a megyei rendőrkapitányság költözött a falak közé, majd leánykollégiummá alakult át a ház. Az egyszintes rész önálló bejárata megszűnt, a főkapu pedig a kétemeletes házon került kialakításra.

zona 1

Bérlakásnak épült a 20-as éveben az egykori leánykollégium épülete

 

 

A Zóna étterem falai is láttak már vidámabb perceket az elmúlt évszázadban: a házat 1894-ben építtette a Fürst-család, melynek földszintjére Grünwald Mór Központi Kávéháza költözött. Az emeleten lakásokat alakítottak ki. A kávézó sokáig a város egyik legkedveltebb közösségi színhelye volt. Ennek helyén működött a 20. század második felétől a Zóna vendéglő. Házias, és megfizethető menüi miatt sokan jártak ide. Miután azonban a melegkonyhás étkeztetés megszűnt, a hely fokozatosan "lecsúszott", s amolyan olcsó-fröccsös kocsmává vált. Az emeleti lakások állaga is leromlott; az utolsó évtizedben jórészt szükséglakások voltak már ezek, és volt köztük kétes hírű "kéró" is.

Mindkét üresen álló épület az önkormányzat tulajdonában van, kezelőjük pedig a LÉSZ Kft. A cég ügyvezetője Pais Kornél érdeklődésünkre elmondta: az önkormányzat évek óta próbálja hasznosítani mindkét ingatlant, de egyelőre sikertelenül. A volt kollégium esetében a város létrehozott egy munkacsoportot is, hogy mielőbb funkciót találjanak az épületnek. Több elképzelés is volt (irodahelyiségek sportegyesületeknek, városi cégeknek, egészségügyi intézményeknek, munkásszálló kialakítása, raktárhelyiség), de végül egyik sem valósult meg. Sajnos az épületbe többször is betörtek, vasalkatrészeket, radiátorokat vittek el a fémtolvajok; szerencsére mára a lopásokat sikerült megfékezni, hiszen riasztóval szerelték fel a házat.

zona 2

Zóna étterem: valaha kedvelt vendéglője volt a városnak

 

 

Az ügyvezető szerint a Zóna épülete - mely ráadásul helyi védettség alatt is áll - a kollégiumnál is sokkal rosszabb állapotban van, így ennek hasznosítása még inkább sürgető lenne. Ennek ellenére a tavalyi évben még csak érdeklődő sem volt. A gazdasági válság miatt elsősorban már nem is vevőket, hanem bérlőket várnak. Aki pedig vállalná a felújítást, bérleti díjat sem kellene fizetnie. Addig is, marad az állagmegóvás és a folyamatos karbantartás, és jó lenne, ha ebben az esetben is létrejönne egy munkacsoport, ami koordinálja és átgondolja a feladatokat - mondta az ügyvezető.

Az épületek sorsával kapcsolatban érdeklődtünk a városházán is. Czikora Róbert, a városfejlesztési és tervezési osztály helyettes vezetője elmondta: mindkét épület esetében keresik a lehetséges funkciókat. Folyamatosan hirdetik az ingatlanokat, s várják a befektetőket, potenciális bérlőket. Sajnos egyelőre nem sok sikerrel. A helyzet azért sem egyszerű, mert bár szó volt már részhasznosításról, részbérbeadásról, azért mégis az volna jó, ha mindkét ház egyben, a maga teljességében tudna új funkciót befogadni.

A Zóna komoly fejlesztést igényelne, nemcsak a vendéglő rész, hanem a felette lévő egykori lakások is. Már olyan eset is volt, hogy egy vakolatrész az alatta lévő kenyérboltra esett, így ha rövid időn belül nem történik változás, komolyabb gondokkal is szembe kell nézni. Bíznak benne, hogy a gazdasági helyzet ellenére találnak megoldást a problémára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK