2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Archivum

A polgármester: Kovács Károly

2010. május 11. kedd, 09:07
Címkék:

Kovács Károly 1839-ben született Kaposvárott, s végzett ügyvédként került Zalaegerszegre az 1860-as években. Ügyvédi irodát nyitott, és gyorsan bekapcsolódott a város közéletébe. Kiváló szervezőkészségéről is ismert volt. Már 1870-ben tagja volt a város képviselő-testületének, 1874-ben pedig parancsnoka lett a Zalaegerszegi Önkéntes Tűzoltó Egyletnek. Később más helyi egyesületekben is feltűnt a neve. Politikai pártállását tekintve a Függetlenségi Párttal szimpatizált. Az 1884-es országgyűlési választásokon segítette Farkas Dávid jelöltállítását, akit – a párt programjával – meg is választottak országgyűlési képviselőnek.

Ügyvéd és lelkes közéleti ember

Kovács Károly nem volt vagyonos ember, a közéleti érdeklődésén túl néhány sikeresebb bűnügyi védelem tette ismertté nevét. Nagy népszerűséget először akkor szerzett magának, amikor a tűzoltóegylet főparancsnokaként aktív szerepet vállalt abban, hogy 1882-ben az Országos Tűzoltó Közgyűlés Zalaegerszegen ülésezzen.

Az augusztus 11–15-ig tartó rendezvényen szinte minden nagyobb város tűzoltóegylete képviseltette magát. Az eseményhez számos kiegészítő program is társult: díszmenet, tűzijáték, bál, kirándulások, versenyek, majd a négynapos programsorozat végén egy igazi népünnepély várta a helyieket. Mai szóhasználattal élve, Kovács Károly egy színvonalas, színes nyári fesztivált szervezett Zalaegerszegre, melynek országosan is híre ment.

Szívügyének tekintette a nehéz helyzetben élő családok gyermekeinek támogatását; egyesületet hozott létre annak érdekében, hogy minden karácsonykor ruhát és édességet adományozhassanak a rászoruló gyerekeknek.

Polgármesterként tíz évig állt a város élén. Érdeme, hogy a polgári fejlődés pályájára állította Zalaegerszeget, ám a városfejlesztés évei alatt nagyarányú adósságot halmozott fel. 1895. november 20-án meggyengült látására hivatkozva lemondott hivataláról. Haláláig (1904. február 5.) ügyvédként dolgozott, ám a közügyekben már nem vett részt. Arcképét megörökítő emlékköve a róla elnevezett belvárosi téren áll.

A Kovács Károly életével és munkásságával foglalkozó kutatások még nem zárultak le teljesen. A jövőben újabb adatok kerülhetnek napvilágra ügyvédi, közéleti és polgármesteri tevékenységével kapcsolatban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK