2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Archivum

Búcsú Fischer Györgytől

2012. december 01. szombat, 18:08
Címkék:

A közelmúltban, 56 éves korában váratlanul elhunyt Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművésztől, az Ady- művészeti iskola egyik alapító tanárától vettek búcsút a város kulturális-és közéletének szereplői, barátok, ismerősök, tanítványok. Szimbolikus helyszínen, a 2002-ben, közadakozásból felállított "Országépítő" szobránál Frimmel Gyula grafikusművész emlékezett és idézte fel alakját.

fischer bucsu2

"Átaludta magát az öröklétbe"– kezdte, majd felidézte, milyen is volt Gyuri, akit mindenki szeretett, de igazából senki nem ismert, mert mindig körülfogta a magány. "Halk szavú volt, lassú, jellegzetes mozgású, mélyen érző". Mélyen élte át munkáját, kapcsolatait.

fischer bucsu1

"Egyike volt a legnagyobbaknak, olyan művész, aki hátrahagyta saját jelrendszerét. Műveiben a tragikum és a klasszikus szépség harmonizált" – mondta Frimmel Gyula, hozzátéve: iskolateremtő volt Zalaegerszegen, fiatal művészgenerációt nevelt fel. Élete összefonódott a tanítással is; az iskola falain kívül, műhelyében is rendszeresen fogadta a rajz és szobrászat iránt érdeklődő, vagy felvételizni készülő diákokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK