2024.04.23., kedd - BélaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Emlékezés Keresztury Dezsőre

2016. április 28. csütörtök, 08:51
Címkék:

Halálának 20. évfordulója alkalmából emlékeztek Keresztury Dezső (1904-1996) Széchenyi-díjas író, költő, irodalomtörténész, akadémikus, egykori miniszterre, Zalaegerszeg szülöttére és díszpolgárára a József Attila Városi Tagkönyvtárban.

kd regi

A "virrasztás" névvel illetett megemlékezés elején Turiné Nyakas Klára gyújtott gyertyát. Majd Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg az ünnepséget, melyhez hasonló programra már korábban, születési évfordulók alkalmából is sor került. A polgármester a 92 évesen elhunyt, közösségért munkálkodó, tisztelettel és szeretettel övezett Keresztury Dezső gazdag és számos kitüntetéssel is elismert munkásságáról, életéről, hiteles személyiségéről, tudásáról, nyíltszívűségéről és egyenességéről beszélt. Majd köszönetet mondott a megemlékező műsor szervezőinek, résztvevőinek.

Keresztury Dezsőt egy videó bejátszásnak köszönhetően "élőben" is láthatott, hallhatott a közönség. Majd Kiss Gábor a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a költő életét, munkásságát részletesen idézte fel. Felsorolta kitüntetéseit, melyek között több várostörténeti ritkaság is van. Dr. Németh József nyugalmazott múzeumigazgató pedig arról az időszakról beszélt, amikor Keresztury visszaköltözött Zalaegerszegre az 1960-as években, illetve az 1975-ben kiérdemelt díszpolgárság történetéről.

A megemlékezés érdekessége, hogy nemcsak a költőt illette, hanem édesapját, dr. Keresztury József ügyvédet is, aki 1915-1918 között Zalaegerszeg polgármestere volt.

keresztury 2

A rendezvényen jelen voltak a kortársak, egykori barátok, tisztelők, követők, a Keresztury Emlékbizottság képviselői, és a programban szereplő diákok. Megzenésített versekkel közreműködött Kelemen Gyula és Lukács Sándor.

Kereki Judit, a házigazda könyvtár részéről elmondta, a megemlékezésen szeretnék felhívni a figyelmet a Keresztury-házra, mely őrzi a tudós, író-költő könyvgyűjteményét, hagyatékát. Az 1904-ben dr. Keresztury József által épített, majd 1978-ban Zalaegerszegi Városi Tanács által felújított jánkahegyi házat ingyenesen, előzetes bejelentés alapján lehet látogatni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK