2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nemes-alak és vármegyetérkép

2015. február 18. szerda, 19:02
Címkék:

A tervek szerint a jövőben három köztéri alkotással gazdagodna a nemrégiben átalakított zalaegerszegi Dísz tér. Információink szerint a 2015-ös évben csak egy szobor elkészítésére van fedezet a város költségvetésében, a többi alkotás kihelyezése a következő évek elképzelései között szerepel. Zalaegerszeg idén ünnepli rendezett tanácsú várossá válásának 130. évfordulóját, így az első szobor az ünnep szellemében készül. Bár szimbolikájában nem a városra, hanem a történelmi Zala vármegyére helyeződik majd a hangsúly.

farkas-feri-szobor

 

Új szobor kerül a Dísz térre

A szobrot Farkas Ferenc szobrászművész készíti, az avatásra pedig a város napjához közel eső időpontban, május 15-én kerül sor, a tér Simon István Könyvesbolt felőli oldalán.

Lapunk érdeklődésére Farkas Ferenc elmondta: a szobor egy 17-18. századi bajuszos nemest ábrázol majd, aki éppen kiterít egy térképet, ami a régi vármegye domborzatát ábrázolja. A szobrászművész már megformálta az alkotás előzetes modelljét, Darabos Géza építész pedig látványtervet készített a téren álló szoborról, illetve annak környezetbe illeszkedéséről.

farkasferi

              

Ma már sok város főterén vagy főutcáján látni plasztikus térképeket, ez a szobor-kompozíció ezt igyekszik kiváltani – folytatta Farkas Ferenc. A készülő térkép (dombormű) ugyanis elég részletes képet rajzol majd az egykori Zala vármegyéről. A nemes figurája két méter magas lesz, a szobor talajszintről indul és egy visszafogott kőtömb posztamensre, vagyis jelképes lépcsőre emeli a lábát. Az alkotás bronzból és mészkőből készül.

A nemes szobrával így már két olyan műalkotás lesz a Dísz téren, ami a város rendezett tanácsúvá válására emlékezik, hiszen 1985-ben Szabolcs Péter Tulipános Díszkútja (sőt valójában maga a tér is) a 100. évfordulóra készült. A tér és a szökőkút így idén ünnepli 30. születésnapját.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK