2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Archivum

Világhírű művész a sportcsarnokban

2010. május 04. kedd, 09:01
Címkék:

Goran Bregovic bosnyák zeneszerző, gitáros koncertezik a Városi Sportcsarnokban május 13-án, csütörtökön a XVI. Egerszeg Fesztivál hétvégi eseményeinek nyitányaként.

Balkáni dallamok

Goran BregovicA művész zenekarával a Wedding and Funeral Band-del, illetve az Alkohol című produkcióval lép színre. Bregovic a 70-es évektől filmzenéket kezdett komponálni, egyik első munkája, mely a hírnevet is megalapozta számára, Emir Kusturica Cigányok ideje című 1989-es filmjéhez írt zenéje volt.

De Scott Walker (a Toxic Affair című Philomene Esposito-filmben), Ofra Haza (a Queen Margot című Patrice Chereau-filmben) vagy Cesaria Evora (az Underground című Kusturica-filmben) filmjeiben is ő volt a zeneszerző.Sőt, Iggy Pop-nak is írt dalokat, hiszen a rockzene sem áll távol tőle. A 80-as években az egyik legnépszerűbb jugoszláv rockzenekarnak, a Bijelo Dugme-nak volt a frontembere.

Ma már világszerte a Balkán örökzöldjeiként terjednek a Cigányok idejéből, illetve az Undergroundból ismert Djurdjevdan és Mesecina című dalai. Az efféle muzsikák forrásai a menyegzők és a temetések táján kereshetők, erre utal Bregovic zenekarának a neve is (az angol wedding szó esküvőt, a funeral pedig temetést jelent). Bregovic ugyanakkor finom kézzel bánik a balkáni cigányzenei hagyományokkal: úgy tudja minden ízében emelkedetté tenni, hogy az közben mit sem veszít a hiteléből.

Szintén a Balkán zenéjére építve, szerb rézfúvósokkal, bolgár és orosz énekesekkel, valamint lengyel vonósokkal tarkítva, Bregovic megalkotta koncertprogramját is. Zenekarának létszáma egy-egy speciális „megaprojekt” esetében meghaladhatja a száz főt. Persze Zalaegerszegre nem ekkora „fegyverzettel” érkeznek, azonban a művészek száma a színpadon így is tíz fő körül mozog majd.

Az Alkohol című koncert anyaga már lemezen is megjelent. Bregovic a szülei emlékének ajánlotta ezt az albumot, így egyértelmű, hogy a gyökerekhez nyúl vissza. A mostani koncerten ezért a szerb rezesbandák és a cigányzene hagyományai lesznek meghatározók, de egy kis arabos és bolgáros „beütés” is hallható. Az „Alkohol” kurjantással induló lemez főleg amolyan sírva vigadós nótákat tartalmaz.

Koncertjegyet elővételben a Hevesi Sándor Színház szervezési osztályán, valamint a Tourinform-irodában lehet vásárolni.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK