2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Búcsú Boda Lászlótól

2016. február 18. csütörtök, 18:53
Címkék:

Egyszer sikerült legyőznie a betegséget, másodszorra azonban a betegség győzte le őt. Energiája és agilitása – melyet sok fiatal is megirigyelhetett volna – szinte a végsőkig kitartott. Utolsó pillanatig intézte az időskorúak ügyeit és a városvédő egyesület aktuális feladatait.

bodal 1

Életének 80. évében elhunyt Boda László nyugalmazott agrárszakember, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnöke, a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület alelnöke és a Városesztétikai Társaság (VÁRTÁR) ügyvivője. A hírt szomorúan és értetlenkedve fogadta szerkesztőségünk, hiszen néhány hete még telefonált: a Liszt-iskola mellett nemrég ültetett facsemetéket valakik eltörték....

Rendszeresen jelentkezett hasonló hírekkel, legyen szó a zöldfelületek vagy az épített örökség védelméről. Ruhagyár, Balaton Szálló és más üresen álló épületek sorsa, a kórház melletti fasor és a Dísz téri platánok megóvása (ez utóbbi nem sikerült), a Mérlegház elbontása, helyi védettség alatt álló épületek szakszerű felújítása... talán ezek voltak az elmúlt évek leggyakrabban felmerülő problémái. Nemcsak a városkép esztétikusabbá tétele érdekében dolgozott, hanem szűkebb lakóhelyérért, Csácsért is. Kezdeményezte többek között a csácsbozsoki városkapu tájképi rendezését, ennek érdekében 2011-ben egy ötletpályázatot is meghirdetett a VÁRTÁR. Néhány hónapja pedig sikerült megmentenie a csácsbozsoki gömbkőris fasort. Az önkormányzattal és az áramszolgáltatóval egyeztetve elérte, hogy a fák védelme érdekében két méterrel magasabb villanyoszlopokat helyezzenek ki.

bodal 2

Akcióban a városvédők: lesöpörték a szálló lépcsőjét. Jobbról Boda László (Archív)

Alelnökként és ügyvivőként afféle közvetítő szerepet töltött be a civil szféra és az önkormányzat, valamint a civilek és a lakosság között is. A tájékoztatást és a nyilvánosságot fontosnak tartotta; mindig hangsúlyozta, hogy a közönyösség ellen csak úgy tehetnek a városvédők valamit, ha a helyi értékekre, illetve azok megőrzésére folyamatosan felhívják a lakosság figyelmét. Ha kell, látványos akciókkal: ilyen volt például a Balaton Szálló lépcsőjének lesöprése, valamint a kivágás előtt álló Dísz téri platánok "becsomagolása".

Bár volt vitája a városvezetéssel és más hivatalos szervekkel, munkáját mégis elismerték. Rendszeresen részt vett például az építészeti-műszaki tervtanács ülésein, a város főépítésze pedig rendszeres vendége volt a VÁRTÁR üléseinek. Az önkormányzat 2013-ban Zalaegerszegért Díjjal tüntette ki aktív közéleti munkásságáért.

bodal 3

A civil szervezet 25. születésnapján (Archív)

Boda Lászlót február 16-án helyezték örök nyugalomra a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. A szertartáson dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese mondott búcsúbeszédet, megemlékezve Laci bácsi életútjáról, egyesületi munkájáról és páratlan vitalitásáról. Ahogy mondta: bár most belépett egy ajtón a másvilágba, szellemisége örökre velünk marad...

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK