2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sétálóutca: felelős döntésre van szükség

2016. április 06. szerda, 09:22
Címkék:

A közlekedésfejlesztés és a sétálóutca kérdése volt a fő téma a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület idei első ülésén. A tanácskozáson a tavalyi esztendőt is értékelték a civilek, illetve az ez évi programtervet is összeállították.

img 3901 1

Városvédők konkrét terveket várnak

A közgyűlés után Czeglédy András elnök érdeklődésünkre elmondta: a sétálóutca kérdése népszerű téma, így sokan vettek részt a mostani ülésen, és sok hozzászóló is volt. A felszólalásokat összegezve az látszik, hogy a városvédők ugyan nem zárkóznak el attól, hogy Zalaegerszegen sétálóutca legyen, ám jelenleg úgy érzik, hogy kevés terv és alternatíva áll rendelkezésre ahhoz, hogy felelős döntést lehessen hozni. Nincsenek a forgalom elterelésével kapcsolatos műszaki tervek, nem tudjuk, hogyan nézne ki pontosan a lezárt Kossuth utca, s azt sem, hogy a természetes környezetre milyen hatást gyakorolna a közlekedés átszervezése.

Az elnök úgy látja, hogy egy komplett, tehermenetesítő belső gyűrűre lenne szükség ahhoz, hogy a sétálóutca ne okozzon forgalomtorlódást. A Budai Nagy Antal utcai elkerülőút egy jó irány, ezen a vonalon kellene tovább haladnia a közlekedésfejlesztésnek. A civilek aggódnak a Béke ligetért is; hiszen az utóbbi időben többször felmerült, hogy a Kosztolányi utca esetleges kétirányúvá tétele miatt "átvágnák" a ligetet.

Czeglédy András szerint a forgalom bővítése itt csak akkor lenne megoldható, ha a vasút lemondana az egyik vágányról, vagy, ha tényleg máshová kerülne a vasútállomás. Összességében a városvédők jogos igénynek tartják azt, hogy legyen a sétálóutca, de kidolgozott terveket, tervvariációkat várnak ahhoz, hogy felelős döntést lehessen hozni.

Az egyesület elnöke az idei tervekkel kapcsolatban elmondta: hasonló lesz a tematika, mint az előző esztendőkben. A civilek továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az építészeti örökségre, a védett épületekre, a természeti értékekre (például a Parkerdőre és az Alsóerdőre), valamint a városüzemeltetésre (faápolás, fasorok, zöldfelületek aktuális állapota).

Az ülésen megemlékeztek az egyesület keretein belül működő Városesztétikai Társaság (VÁRTÁR) közelmúltban elhunyt vezetőjéről, Boda Lászlóról is. A városvédők továbbra is fontosnak érzik a VÁRTÁR munkáját, és annak szellemiségét, így a társaság ezután is aktív marad. A VÁRTÁR új ügyvivője dr. Kostyál László művészettörténész lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK