2022.05.23., hétfő - Dezs?Zalaegerszeg időjárása

Archivum

Áthelyezik az Ivókutat

2015. június 23. kedd, 15:07
Címkék:

Zalaegerszeg közelmúltban elfogadott új kulturális koncepciója értelmében áthelyezésre kerül Fischer György Ivókútja. Az alkotás eddig az Európa téren állt, egy fákkal, bokrokkal, padokkal övezett részen. A szobor innen a Dísz tér és az Európa tér találkozási pontjába kerül; a mértani középponttól kissé keletebbre, a szomszédos cukrászdához közeli oldalra.

fischer-kut

Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető érdeklődésünkre elmondta: úgy érzik, hogy a két tér csomópontja jobb hely a szobor számára, hiszen a nagyobb forgalom miatt jobban ki lehet majd használni az Ivókút adottságait, és jobban szem előtt is lesz a szobor. (Az osztályvezető arra utalt, hogy az Európa térre néhány hónapja hajléktalanok költöztek, és nem éppen a köztisztasági szabályoknak megfelelően használják a szobor környezetét.)

Az új helyszínt megvizsgálták a katasztrófavédelem képviselőivel, műszaki szakemberekkel és megkérdezték a szobrászművész örököseit is az áthelyezésről. Fischer György lánya, Fischer Judit csak abban az esetben tudja elképzelni az új helyszínen a szobrot, ha ott is zöldövezetes, intim térbe kerül az alkotás, hiszen az eredetileg is ilyen helyszínre készült. Az osztályvezető szerint nincs annak akadálya, hogy a tervezett rész kisebb átalakításával egy zöldövezetes, pados sziget jöjjön létre a két tér találkozásánál. Az áthelyezésre vagy még idén ősszel, vagy jövő tavasszal kerül sor.

Az Európa térre – az Ivókút helyére – az elképzelések szerint egy Németh János keramikusművész által készített csobogó kerül, miután rendezik a tér zöldfelületét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK