2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Archivum

A Festetics-család öröksége

2015. október 13. kedd, 15:38
Címkék:

Befejeződött a Festetics II. Tasziló herceg megbízásából kilencven esztendeje építtetett Festetics-mauzóleum műemléki rekonstrukciója, ezzel teljesülhetett a keszthelyiek régi vágya. A város egyik emblematikus, 1925-ben épült, neoklaszszicista műemléke, a Festetics hercegi család nyughelye újult meg.

kh mauzoleum 13

Korhű helyreállítás Keszthelyen 

A mauzóleum vagyonkezelőjeként a Helikon Kastélymúzeum a Miniszterelnökség által biztosított mintegy 175 millió forint támogatás felhasználásával, a West Hungária Bau Kft.-vel, mint kivitelezővel, készíttette el az építmény teljes, korhű felújítását. A helyreállított mauzóleum ünnepélyes avatására herceg IV. Festetics György jelenlétében, a támogatást nyújtó Miniszterelnökséget képviselő Lázár János miniszter, valamint L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára részvételével került sor a keszthelyi Szent Miklós-temető déli végében.

Köszöntőbeszédében Manninger Jenő megyei fejlesztési biztos kiemelte: a Festetics-család örökségeként lett Keszthely a Nyugat-Dunántúl szellemi-irodalmi központja, az agrároktatás centruma és a környék a gyógyturizmus fellegvára. Az örökséget több történész a Széchenyiekéhez hasonlítja. A család szellemi öröksége nem csak a térség számára jelentős, hanem az egész magyar nemzet számára példamutató – emelte ki.

L. Simon László elmondta: a kormánynak fontos mindaz, ami Keszthelyen a Festeticsek közreműködésével létrejött. A kétmilliárd összértékű kastélyprojekt a következő szezonkezdetre elkészül. A kastélypark, második ütemben zajló, 243 milliós összegből megvalósított, történeti rekonstrukciója még idén lezárul, de a Miniszterelnökség további 160 millió forintos nemzeti forrást bocsájt rendelkezésre a kastély közműveinek felújítására. A Nemzeti Kastélyprogramban, 2017 és 2018 között, további másfélmilliárd forintnyi forrás érkezik a Helikon Kastélymúzeum modernizálására.

kh mauzoleum 7

Avatóbeszédében Lázár János arra emlékeztetett: az impozáns síremléket – aminek önmagán messze túlmutató jelentősége van – 90 éve, Tasziló herceg állíttatta felesége, Mária hercegnő számára. A hitvesi szeretet, szerelem, megbecsülés, egyetértés, hűség, ragaszkodás jelképe tiszteletre méltó értéket képvisel, üzenve a keszthelyi polgároknak a nemzetért, a hazáért, a haladásért vállalt áldozatról. Jó példa az áldozatvállalásra az, ahogy a Festetics-család háromszáz éve a keszthelyiekhez kötődik.

Keszthelynek kevés pontja, iskolája, épülete, intézménye van, ami nem a hercegi famíliára emlékeztet, őrizve a támogató kéz felelősségvállaló segítségét. Ők húszezer holdnyi birtokukon négyezer családnak biztosítottak megélhetést a kényszerű kivándorlással szemben. Keszthely kormányzati támogatással visszanyerheti a Festeticsek idején jellemző fényét és erejét, hogy a város még élhetőbb, szebb és szerethetőbb legyen – mondta el.

Tál Zoltán plébános az elhunytak lelki üdvéért mondott közös ima előtt, Isten áldását kérte az emlékezés és imádság újraavatott helyére, a benne nyugvókra, majd a család nevében, fiát: Taszilót és Györgyöt bemutató Festetics György emelkedett szólásra. A meghatott herceg arra emlékeztetett, édesanyja 25 évvel ezelőtti újratemetésekor a Festetics-örökség fontos pontja kívülről egy lepusztult, összedőlőfélben lévő épület volt, de a kormány, a város és a kastély összefogása révén a nyughelyet sikerült felújítani. Reményét fejezte ki, hogy Tasziló és György révén Keszthely és a Festeticsek kapcsolata még szorosabb lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK