2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Archivum

Cenzúra nélkül fotózhattak

2013. november 27. szerda, 19:45
Címkék:

Különleges, és országos viszonylatban is egyedülálló történeti albumot mutattak be a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Több évnyi gyűjtőmunka és civil összefogás eredményeképpen született meg a Zalai honvédek a Donnál című képeskönyv, mely Molnár András történész (a zalai levéltár igazgatója) és Szabó Péter hadtörténész közös munkája.

don 1

Zalai honvédek képei a Don mellől 

A kötetbemutatón Kiss Gábor könyvtárigazgató bevezetésképpen elmondta: korábban már napvilágot látott a "Zalaegerszegi honvédek a Donnál - A magyar királyi 17. honvéd gyalogezred III. zászlóaljának története" című kötet, mely az 1942-43 közötti időszak történéseit dolgozta fel. Már az akkori anyaggyűjtéskor is látszott, hogy a leszármazottaknál rengeteg korbeli fotó található. Az összefogás, valamint a kitartó gyűjtő- és feldolgozómunka eredményeképpen tarthatjuk most kezünkbe ezt a páratlan történelmi fotóalbumot.

A kötet 543 archív felvételt tartalmaz, melyeket Zóka Gyula fotográfus digitalizált - és ha kellett - újított fel. A képeket a szerkesztők hetven családtól gyűjtötték be. Molnár András elmondta: tulajdonképpen amatőr fényképészek albumának is hívhatnánk a könyvet, hiszen nem haditudósítók, hanem a 9. honvéd könnyű hadosztály frontra vezényelt zalai katonái készítették a felvételeket. Ezekből állította össze a két szerkesztő a hadosztály képes történeti vázlatát, képaláírásokkal és kísérőszövegekkel kiegészítve a látványt. A fotók a Don mellé vezényelt katonák mindennapi életébe engednek bepillantást.

don 2

A történész szerint érdekes, hogy míg a frontra vezényelt katonák levelezéseit cenzúrázták, addig a fotókat nem. A magyar katonai vezetés a 40-es években még nem ismerte fel a képek dokumentatív és történeti erejét, így egyáltalán nem tiltották azt, hogy a katonák otthonról hozott gépeikkel fényképeket készítsenek. Persze sok kép elkallódott, megsemmisült, vagy károsodott a doni ütközet, vagy a hazavezető út során. Olyan is előfordult, hogy a tulajdonos félve a megtorlástól maga semmisítette meg a felvételt. Szerencsére azonban rengeteg jó minőségű, vagy enyhén sérült fotó rejlett még a családoknál, amelyből sikerült egy kötetre valót összegyűjteni.

A szerző nem titkolta, hogy az albumkiadás pénzigényes volt. A 2,5 millió forintot a levéltár egyedül nem tudta volna előteremteni. A könyv megjelenését így a kulturális alap, a zalaegerszegi önkormányzat kulturális bizottsága, a Millecentenáriumi Közalapítvány és a Degré-honismereti alapítvány is támogatta. Ezen kívül Bódis Péter, Závodszky István (a zalaegerszegi zászlóalj géppuskás századának parancsnoka) örököse is hozzájárult a kötet kiadásához.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK