2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Istipisti és a beszélő kövek

2016. április 03. vasárnap, 18:29
Címkék:

Pénteken mutatta be a Griff Bábszínház az Istipisti és a kővirágok című mesejátékot, melyet Gimesi Dóra történetéből Veres András dolgozott színpadra. Az előadást megelőzően a rendező, Kovács Petra Eszter és a címszerepet alakító színész, Fritz Attila (mindketten vendégművészként érkeztek a Griffhez) sajtótájékoztatón számolt be a mese kulisszatitkairól.

istipisti

Új előadás a bábszínházban

Elhangzott: a darab önéletrajzi ihletésű, hiszen Gimesi Dóra szerző a szülei megismerkedésének történetét írta át egy izgalmas mesévé. Édesapja geológus volt, a család életében a kövek, ásványok mindig fontos szerepet töltöttek be; így a történetnek is ezek a központi elemei.

A rendező elmondta: az előadás két szereplős, melynek Istipisti királyfi (Fritz Attila) és Zsuzsanna királylány (B. Szolnok Ágnes) a két főszereplője, ám a színészek több karaktert is megformálnak. Izgalmas a bábelőadás látványvilága is, amit természetesen kövek, ásványok, kristályok uralnak. Bizonyos köveknek ugyanakkor karaktere is van, sőt némelyek különös személyiségjegyeket is kaptak (van aki nagyhangú, van aki szorongó). Istipisti pedig – bár otthonában furcsának találták, ezért elindult világot látni – a kövekkel nagyon jól kommunikál. Talán pont a kövek segítik majd ahhoz, hogy összeköthesse életét a királylánnyal.

Kovács Petra Eszter szerint nem szokványos előadás ez, hiszen nincsenek benne hagyományos kesztyűbábok, sem bunraku bábuk. A főszereplők élő szereplők, a köveknek egyénisége van, a látványvilág pedig a tárgyanimációhoz áll közel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK