2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Archivum

70 éves lenne Pécsi Gabriella

2014. május 09. péntek, 13:07
Címkék:

A napokban ünnepelte volna 70. születésnapját Pécsi Gabriella költő, a Zala Megyei Levéltár egykori könyvtárosa. Az évforduló alkalmából volt landorhegyi lakóházának homlokzatán helyeztek el emléktáblát a Pannon Írók Társaságának képviselői, valamint Gyutai Csaba polgármester.

pecsigabi 1

Emléktábla a néhai költőnek

Szemes Péter irodalomtörténész elmondta: jobb lenne, ha ezt a jeles napot egy szép új kötettel ünnepelhettük volna, ám a sors máshogy rendelte. Ezért most egy emléktáblával tisztelegnek a 2006-ban (62 éves korában) elhunyt költő előtt.

Gyutai Csaba polgármester szerint a közös tudat, és a közös városi identitás erősítése miatt nagyon fontosak az efféle alkalmak. A város eddig is gondot fordított arra, hogy emléktáblát, szobrot emeljen azoknak, akik munkásságukkal valami kiemelkedőt alkottak, és öregbítették a város nevét. A jövőben egy irodalmi panteont is létre kívánnak hozni, vagyis hasonló műalkotásokkal emlékeznek majd azokra a szerzőkre, akik már nem lehetnek közöttünk.

pecsigabi 2

Pécsi Gabriella alakját és munkásságát Péntek Imre költő, a Pannon Írók Társaságának elnöke, illetve a Pannon Tükör folyóirat főszerkesztője elevenítette fel. Mint fogalmazott: Pécsi Gabi olyan költő volt, aki szépséggé tudta transzformálni a legkeserűbb élményeket is – például a gyermektelenség drámáját.

pecsigabi 4

A költő 1944. május 7-én született Pakson, és 1968-tól élt Zalaegerszegen. Az egyetemi éveit Szegeden töltötte, és ekkor kezdett írni a Tiszatáj folyóiratnak. Első könyve 1973-ban jelent meg "Ki népei vagytok?" címmel, majd több más kötete is napvilágot látott. Évtizedekig dolgozott a zalai levéltár könyvtárosaként, innen is ment nyugdíjba. Férjével (Baranyai Györggyel) közösen dolgoztak Nádas Péter biográfiáján.

pecsigabi 3

A Landorhegyi út egyik négyemeletes társasházára elhelyezett emléktáblát Farkas Ferenc szobrászművész készítette. A plakettre a költő neve után felkerült "A göcseji tulipán" felirat, mely egyik versére utal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK