2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hová tűnt május 1. szellemisége?

2015. május 06. szerda, 08:35
Címkék:

Sör, virsli, ringlispíl, vattacukor. Nagyjából ezekre asszociálunk, ha május elsejére gondolunk. Az idősebbekben persze van némi nosztalgia is, az egykori felvonulásokkal kapcsolatban, de alapvetően mára nem sok minden maradt a munka (eredetileg munkások) ünnepének szellemiségéből. Vannak, akik szerint igenis új alapokra lehetne helyezni a munkavállalók ünnepét, a többség viszont úgy véli, hogy ez leginkább egy családdal, barátokkal töltött szabadnap, és az is marad.

majus1 1

Munkások ünnepéből családi ünnep

Néhány rövid kérdéssel annak jártunk utána, hogy Lukács Sándor dalszerzőnek, Balogh Miklós zalai politikusnak (DK) és Gecse Péter alpolgármesternek (Fidesz) mit jelent ma május elseje.

Lukács Sándor zenész 1988 táján még a Technikai Szünet duó tagjaként írt dalt Május 1. címmel. A számot azóta többféle zenekarral és formációval is játszotta, sőt az idei alsóerdei majálison is hallhatta a közönség. A szerző azt mondja annak idején az ihlette a dalt, hogy rengeteg fölösleges politikai sallang kísérte az ünnepet. Szerinte ez akkor sem jelentett többet annál, mint ami most: egy vidám, pihenéssel töltött napot, amikor az emberek a családdal, vagy a kollégáikkal elmentek a majálisra, ahol "itták az ingyen sört, és sült kolbászt is ettek" – idézte a dal egyik sorát az énekes. Úgy látja, a dolgot nem kell túlbonyolítani és új ideológiákkal megspékelni, maradjon ez továbbra is egy olyan ünnep, amit saját kedvük szerint töltenek el az emberek.

Máshogy látja a helyzetet Balogh Miklós, a DK országos tanácsának tagja. Sajnálja, hogy a május elseje jellege alapvetően megváltozott. Úgy látja viszont, hogy a baloldaliság globális megújításával a munka, vagy munkavállalók ünnepét is új alapokra lehetne helyezni. Szomorúnak tartja, hogy május 1. nem harcias, hanem amolyan "tingli-tangli" ünnepként van most jelen, pedig egyáltalán nem tartunk ott, hogy ez egy boldog, önfeledt családi szórakozást jelentsen. Nemcsak Magyarországon vannak gondok, hanem nemzetközi szinten is: nő a szegénység, a kiszolgáltatottság. A munkavállalók érdekvédelmét pedig minden országban javítani kell. Thomas Piketty francia közgazdász Tőke a 21. században című sikerkönyvére utalva elmondta: jó volna, ha a 21. század a szociális állam százada lenne, és összefogással, érdekképviselettel lehetne tenni valamit a vagyonok szélsőséges koncentrációja ellen.

A politikus tisztában van azzal, hogy a helyzet a szocializmus éveiben se működött jól. A munkásosztály ünnepe akkor túlzó volt, épp ezért sokan most vagy viszolyognak tőle, vagy nosztalgiával tekintenek rá. Most kellene, most lehetne valódi tartalommal megtölteni az ünnepet! – fogalmazott.

majus1-levtar

Május 1. a Széchenyi téren (MNL Zala Megyei Levéltára)

Zalaegerszeg alpolgármestere, Gecse Péter már annak a korosztálynak a tagja, akik életkoruknál fogva nem igazán kötődnek május elseje szellemiségéhez. Mint meséli, ő már csak kisdobos volt, mire felső tagozatos lett megtörtént a rendszerváltozás, így úttörővé már nem avatták fel őket, és oroszt sem kellett tanulniuk. A régi május elsejékről és a felvonulásokról csak nagyon halvány gyermekkori emlékei vannak. Annál is inkább, mert az általános iskola alsó osztályait Botfán végezte, így iskolai keretek között nem is kapcsolódtak be a városi ünnepségekbe.

Úgy látja, hogy az idősebbek körében – sokszor pártállástól függetlenül – még érezhető egyfajta nosztalgia és kötődés az ünnephez. Ez teljesen érthető is, hiszen az akkori dolgozóknak egy-egy felvonulás, vagy majális tényleg igazi közösségi ünnep, sőt élmény volt. Összehozta a dolgozókat, kollégákat egy lazább, kötetlenebb napra. Szerinte ma már leginkább ideológiától mentesen majálisoznak az emberek. A lényeg azonban most is a kikapcsolódáson, a közös családi vagy baráti programokon, élményeken van. A városban már több program közül is választhatnak az emberek ezen a napon. Az alpolgármester úgy érzi, hogy a múltat és a jelent az Alsóerdőn rendezett majális köti valamelyest össze, hiszen évtizedek óta zarándokolnak ki ilyenkor idősek és fiatalok az egykori napközis tábor környékére.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK