2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

A helyes kézmosásról

2019. február 03. vasárnap, 10:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
Semmelweis munkássága óta ismert, hogy a kórházi eredetű fertőzések megelőzésében a kéz megfelelő fertőtlenítésének kiemelkedő szerepe van. A zalaegerszegi Szent Rafael Kórház nyílt napján az érdeklődők megismerkedhettek ennek helyes gyakorlatával.

Dr. Halász Gabriella főigazgató elmondta, hogy az akció apropóját a betegbiztonság növelésére irányuló pályázat sikeres megvalósítása adja. A 200 millió forintos projektből több mint 50 millió forintot fordítottak a kézhigiénés feltételek javítására, így 400 falra szerelhető folyékony szappanadagolót és 120 ágyvégre erősíthető kézfertőtlenítő szer tartót helyeztek el a kórház osztályain. Ehhez tízmillió forintért kézfertőtlenítő szereket vásároltak. Emellett beszereztek egy olyan berendezést, amellyel a fertőző betegek után záró fertőtlenítést lehet végezni a kórtermekben, továbbá olyan eszközöket, melyekkel a kézmosás valamint a felületek takarításának és fertőtlenítésének hatékonyságát tudják ellenőrizni.

A fertőzéseket elkerülendően

Hangsúlyozta, hogy az influenzás időszakban különösen fontos a személy- és kézhigiéné betartása, hiszen a legtöbb fertőzés a szennyezett kézen keresztül terjed. Mint mondta, a kórtermi ágyakra felszerelt kézfertőtlenítőket egyrészt a munkatársak tudják használni, mihelyst végeztek a beteg körüli teendőkkel. Másrészt használhatják a betegek és a hozzátartozók is a (további) fertőzések elkerülése érdekében. Kitért arra, hogy a kórházi fertőzések (a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések) előfordulási gyakorisága világszerte nagy problémát okoznak. Magyarország nem áll rossz helyen ennek rangsorában, mert a betegbiztonságra irányuló törekvések eredményesnek bizonyulnak. A zalaegerszegi kórház 40 ezer fekvőbeteget lát el évente, ezért kiemelt figyelmet fordítanak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megakadályozására. Hozzátette, korábban egy óvodai programot is indítottak, hogy már kisgyermekkorban automatikussá váljon a kézmosás gyakorlata, ami a mindennapokban ugyanúgy fontos, mint a betegellátásban.

A főépület földszintjén a kórház munkatársai a minden ujjra, tenyérre és kézhátra kiterjedő kézmosás lépéseit mutatták meg a betérőknek, melynek eredményességét egy speciális berendezéssel közösen le is ellenőrizték. Szalai Ferencné érdeklődésünkre elmondta, hogy fontosnak tartja a kézmosást, hiszen a kórházi látogatás során az ember könnyen összeszedheti a fertőzéseket a kilincsek, a székek megérintésével. Örül, hogy most erre külön felhívták figyelmét, köszöni a lehetőséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK