2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

A magyar költészet napján

2018. április 12. csütörtök, 11:19
Szerző és fotó: Antal Lívia
A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik hazánkban. A magyar líra előtt tisztelegve emlékeztek meg a jeles napról a Zala Megyei Kormányhivatal munkatársai egy-egy szabadon választott verssel a Megyeháza Klub rendezvényen.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azzal kezdte, hogy szívesen szaval verseket rendezvényeken, bár sokak szerint ez szokatlan egy parlamenti képviselőtől. Wass Albert: Szent a falu című versét már többször elszavalta települési rendezvényeken, most is ezt választotta, mert az erdélyi író a kedvenc költője.

Némethné Némethy Csilla, a kormányhivatal hatósági főosztályának közoktatási-értékelési referense József Attila Kertész leszek című megzenésített versét énekelte el.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott Petőfi Sándor: Szeptember végén című versét szavalta el, egy általa sokat forgatott Petőfi verseskötetből, amiből érettségijére és felvételijére is tanult. Felidézte, hogy Lux Adrienne magyar tanárnő nagyon magas követelményeket támasztott diákjai felé, ugyanakkor a versek szeretetét is átadta nekik.

Dr. Gyimesi Endrének, Zalaegerszeg korábbi polgármesterének (képünkön) is szigorú magyar tanárja volt, aki padtársa volt a sümegi gimnáziumban a zalai Simon Istvánnak. Mint mondta, rengeteg memoritert írt elő, amiért utólag is hálás, mert rendkívül sok verset tud még most kívülről. Ezúttal felolvasott, mégpedig Ady Endre: Krisztus-kereszt az erdőn című versét, ami szerinte a költő legszebb istenes verse.

A rendezvényen közel húszan szavaltak verset, köztük a legfiatalabb résztvevőként a tízéves Selmeczi Sára. A zalaegerszegi Dózsa György Tagiskola tanulója Zelk Zoltán: Csilingel a gyöngyvirág című versét adta elő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK