2021.10.17., vasárnap - HedvigZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

A mozgásszervi betegségekről

2019. június 12. szerda, 13:44
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Dr. Homoky Mária nyugalmazott reumatológus főorvos volt a vendége annak a Tájak Korok Múzeumok Egyesület Kőrösi Csoma Klubja által szervezett nyári előadásnak, ahol több mint félszáz érdeklődő előtt vetítettképes előadásban foglalta össze a mozgásszervi betegségek lényegét, majd megválaszolta a felmerülő kérdéseket.

A 44 év óta a hévízi reumakórházban dolgozó szakember röviden bemutatta, hogy mit is érdemes tudni a csontok és az ízületek időskori elváltozásairól. Jelezte a témában neves gyógyítók tollából egyre több hasznos cikk is felkerül az internetre. A mozgásszervi betegséggel küszködő kórházi beutaltak számára is fontos, hogy minél több hasznos tájékoztatást megszerezzenek és beépítsenek a mindennapjaikba. A népbetegségnek számító csontritkulás manapság sokkal eredményesebben gyógyítható, mint évtizedekkel ezelőtt. Az artrózisok, az ízületek elfajulásos betegségei megjelenhetnek veleszületett rendellenességként (például csípőficam) esetleg sérülések és törések után, túlsúly következtében, anyagcsere betegségekhez (köszvény, cukorbetegség) kapcsoltan, tartós élsport, vagy túlzott fizikai terhelés következtében is.

Az artrózis, mint ízületi porckopás az összes ízületben előfordulhat, de tartós panaszokat leginkább a csípökön, térdeken és kezeken okoz. A porc elvékonyodása által a csontvégek egyre közelebb kerülnek egymáshoz, ami sok szenvedés forrása lehet. Az ízületi merevség, a mozgás beszűkülés, a fájdalom negyven év fölött sokaknál jelentkezik. Az artrózisok kezelése történhet konzervatív módon, vagy műtéti úton, ha az életminőség jelentősen romlik, ortopéd szakorvos javaslatára. Az egyénre szabott gyógytorna, a csípőiskola, a fizioterápia, a balneoterápia, a masszázs, az egyénre szabott gyógytorna, a rendszeres testmozgás, az esetleges munkatevékenység váltás, az elszánt testsúlycsökkentés, az életmódváltás sokszor hoz csodás eredményt, vagy akár tünetmentességet. A gerincbetegségek esetében sok esetben a gyógyszeres fájdalomcsillapítás javallt, de a tévés gyógyszerreklámok sokszor többet ártanak, mint használnak- tudtuk meg. A hévízi gyógyvíz a mozgásszervi betegségek tüneteinek enyhítésére kiválóan alkalmazható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK