2022.08.19., péntek - HubaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Fiatalok estje helyett véradás

2020. április 18. szombat, 12:05
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kihelyezett véradást tartottak a zalaegerszegi járműipari tesztpálya fogadóépületében szombaton, melyre azért került sor, mert a járványügyi helyzet miatt nem tudták az erre a napra tervezett fiatalok estjét megtartani. A rendezvény egyik programja lett volna a véradás, amit most másképp szerveztek meg.

Minderről Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszélt, aki maga is rendszeres véradó. Elmondta, a fiatalok estjén a Zalaegerszegről elkerült főiskolásokat, egyetemistákat szokták vendégül látni, hogy megbeszéljék velük terveiket, örömeiket és problémáikat. A járványügyi helyzet miatt erre nem kerülhet sor, hiszen nem lehet a veszélyhelyzet fennállása alatt 150-200 fős rendezvényt tartani. A véradásról azonban nem akartak lemondani, melynek a járműipari tesztpályán való megrendezésére külön engedélyt kapott az innovációs és technológiai minisztertől. A járványügyi helyzet miatt a véradás nem állhat le, mert elemi fontosságú az, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre. A tesztpályát azért választották helyszínéül, hogy jelezzék a közvéleménynek: a tesztelések ugyan leálltak, de az építkezés továbbra is a tervezett ütemben zajlik. Már leaszfaltozták az autópálya elemet, és hamarosan elkészül a nyolc különböző tapadású fékfelület is a járműipari tesztpályán. 

A rendkívüli véradáson harmincan vettek részt. Minden véradónak és a jelenlévő újságíróknak is írásban nyilatkozatot kellett tenni arról, hogy az elmúlt három hónapban nem jártak külföldön, többek között Kínában, Izraelben, nincs a koronavírus szempontjából kockázatot jelentő hozzátartozójuk, illetve nem érintkeztek ilyen személlyel. Az asszisztensek testhőmérsékletet is mértek, mely esetben már a hőemelkedés is kizáró oknak számít. Csak ezen kritériumoknak való megfelelés után jöhetett a szokásos azonosítás, kikérdezés és a donor kérdőív kitöltése a véradás előtt.

Tehát aki egészséges, nyugodtan menjen vért adni, ebben a helyzetben is!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK