2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Apa és lánya a vádlottak padján

2023. október 25. szerda, 10:22
Közlemény
A Zalaegerszegi Járásbíróság 2023. október 24. napján ítéletet hozott annak a férfinek és lányának az ügyében, akik mezőgazdasági fejlesztést célzó pályázatokból származó összegekkel éltek vissza.

Pályázati pénzekkel éltek vissza

Az I. rendű vádlott egy mezőgazdasági kft. ügyvezetőjeként 2015. év elején elhatározta, hogy két nevelt lánya bevonásával forrást igényel a „Fiatal mezőgazdasági termelők indításához” megnevezésű pályázaton.  A támogatást 75%-ban az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, 25%-ban pedig a Magyar Állam biztosította.  
A két lány ténylegesen nem foglalkozott mezőgazdasági tevékenységgel és ez nem is állt szándékukban.  Apjuk rábeszélésére viszont - anyagi haszonszerzési cél nélkül - hozzájárulásukat adták, hogy személyes adataikat, aláírásukat a pályázatok elkészítéséhez és benyújtásához, valamint az egyéb ügyintézés során felhasználják. Három sikeres pályázatból egy esetben került sor anyagi támogatás lehívására 11.193.762 forint összegben, a II. rendű vádlott részére.

Illusztráció

A kiutalást követően a nő egyéni vállalkozó lett, de minden céges ügyet (pl.: bankkártya, ügyfélkapu, dokumentumok) az apja intézett, aki a cél érdekében hamis földhasználati dokumentumokat, megállapodásokat is készített.  A támogatási összeget kizárólag ő kezelte és használta fel, 2015. november 26. napjától 2016. május 9. napja közötti időszakban, melyet több részletben, készpénzben felvett, illetve a számláról utalásokat teljesített.
A társfinanszírozási arány megoszlását figyelembe véve az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapot 8.395.321 forint, a Magyar Állam költségvetését pedig 2.798.440 forint vagyoni hátrány érte.

A Zalaegerszegi Járásbíróság az I. rendű vádlottat bűnösnek találta jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és 5 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, továbbá folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében. Az ítélet meghozatalakor enyhítő körülményként értékelte a férfi részbeni beismerő vallomását és az időmúlást, míg súlyosító körülmény volt a többszörös halmazat. Ezért őt a bíróság 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. 
A távollevő II. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségében, mindkét esetben mint bűnsegéd.  Az ő tekintetében enyhítő körülmény volt a teljes körű beismerő vallomása, büntetlen előélete és az időmúlás is. Ezekre figyelemmel a bíróság 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év 6 hónapra felfüggesztette.

Az ítélet az I. rendű vádlottra nézve jogerős - adta hírül dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK