2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Nagykanizsai Szakképzési Centrum

2024. április 08. hétfő, 21:20
Közlemény
Az okleveles technikusképzés közelítése a felsőoktatáshoz - ez a célja a Pannon Egyetem és a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Technikum és Kollégiummal történt együttműködési megállapodás aláírásának.

A technikusképzés és a felsőoktatás közelítése

A megállapodás értelmében a közös képzési programokba bevont technikumi szakképesítés az oktatási szakasszisztens, a képzési tartalmakat beszámító egyetemi alapképzések pedig a tanító, az óvodapedagógus és a pedagógia szak. 

A szakképzéssel való együttműködés a Pannon Egyetem – mint hálózatos intézmény – számára meghatározó jelentőségű – kezdte köszöntőjében Dr. Gelencsér András. Az intézmény rektora elmondta, szerencsére nem következett be az ide jelentkezők számában csökkenés a szakképzési struktúra átalakítása miatt. Hozzátette: a szakképzésből érkezők abszolút felveszik a versenyt a gimnáziumból jövőkkel és eredményesen végzik el az egyetemet. 

Ugyanezt erősítette meg Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója is. Elmondta továbbá, hogy az oktatás mint ágazat a szakképzésben elég új, néhány éve jött csak létre. A főigazgató nagyon fontosnak tartja a humán területen belül a pedagógus képzést, a tanárok szerepét. Reményét fejezte ki, hogy akár ezen együttműködésnek köszönhetően minél több fiatalt tudnak bevonni ebbe az ágazatba, amely azt is eredményezi, hogy az intézményük jelenlegi korfája - a pedagógusokat tekintve 51,7 év – jelentősen fiatalodhat. Az együttműködés gerincét egyébként egy közösen megalkotott képzési program alkotja, de szó esik a pályaorientációban és szakmai oktatás szervezésében való együttműködésről, tananyagfejlesztésről.
Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja szerint az oktatási rendszer nem kezelhető szigetszerűen. Amikor egy diák bekerül a közoktatás rendszerébe, általános- és középiskola után felsőfokú tanulmányokba kezd, ez az „ellátási lánc” akkor tud igazán hatékony lenni, ha az egyes elemei együttműködnek és támogatják egymás tevékenységét. A kancellár hozzátette: a Pannon Egyetemnek egy régi stratégiája, hogy az összes létező szakképzési centrummal szeretne együttműködéseket kialakítani a lehető legtöbb képzés tekintetében. Ideális állapotban az átfedettség 100 százalékos. 

Bene Csaba, a szakképzési centrum kancellárja felidézte, több mint 30 éve dolgozik a szakképzésben, és emlékszik azokra az időkre, amikor az egyetemek visszajelzése alapján az oda kerülő gyerekek sokkal könnyebben boldogultak a tanulmányaikkal, mint a gimnáziumokból érkezők. Azt reméli, hogy ez az együttműködés visszahozza ezt - adta hírül a Pannon Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Kommunikációs Igazgatósága.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK