2022.01.18., kedd - PiroskaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Épül a járműipari tesztpálya

2017. június 26. hétfő, 18:06
Szerző és fotó: Antal Lívia
Még csak föld borítja, de már látszik a dinamikus pálya körvonala. A zalaegerszegi járműipari tesztpályán fékteszteket lehetővé zóna kialakítását is megkezdte a kivitelező.

A sajtóbejáráson Palkovics László, a járműipari tesztpálya kormánybiztosa úgy fogalmazott, olyan próbapályát építenek Zalaegerszegen, ami még nincs a világon, hiszen itt egyaránt tesztelni fogják az elektromos hajtású autókat, valamint a mesterséges intelligenciával irányított autonóm járműveket valós közlekedési szituációkban. Beszélt arról is, hogy a zalaegerszegi járműipari tesztpálya vártnál nagyobb érdeklődést keltett a lehetséges hazai és nemzetközi vállalati partnerkör tekintetében, ami a magyar kormány negyven milliárd forintos beruházása iránti bizalmat jelzi.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, a jelenleg 18 hektáron zajló építkezés a humusz eltávolítása után a talaj vízszintbehozásával folytatódik, mely során négy méterig ásnak le a dinamikus pálya alatt. Olyan sima felületet kell ugyanis kialakítani, melynek vízszintbeli eltérése maximum két milliméter lehet. Ez biztosítja majd az áruval megrakott kamionok biztonságos tesztelését.

Az elektromos meghajtású valamint az autonóm járművek tesztelése nemcsak a pályákon folyik majd, hanem a Smart City városban, ami húsz hektáron épül meg lakóházakkal, zöldfelületekkel, közutakkal, vasúti átjárókkal, hidakkal – fűzte hozzá egyebek között dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK