2020.05.25., hétfő - Orbán Zalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Fogathajtó verseny Zalabaksán

2019. július 23. kedd, 17:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Családi napot tartott Zalabaksa önkormányzata az elmúlt vasárnap. Az esemény főrendezvényeként ismét helyet adtak a IV. C. kategóriás fogathajtó versenynek. A kétfordulós akadályhajtáson 15 fogathajtó, köztük egy szlovák, vett részt.

A Zala megyei fogathajtók második idei pontszerző versenyét Horváth Ottó, Zalabaksa polgármestere nyitotta meg. Mint mondta, az újkori történelem szerint immár negyedik alkalommal kerül sor a megmérettetésre. Ebben nagy szerepe volt Szalár Róbertnek, Zalabaksa leigazolt fogathajtóját, aki megnyerte a 2018-as megyei bajnokságot, és csapatban országos bajnoki címet szerzett. A polgármester külön tisztelettel köszöntötte továbbá Geröly Tibor többszörös Vas megyei bajnokot, a dunántúli megyék és Dél-Szlovákia bajnokát és országos bajnokot, Lebics István többszörös Zala megyei bajnokot, fedeles és országos bajnokot, valamint Lócsi Miklós Győr-Moson-Sopron megyei bajnokot. Köszöntötte a szlovákiai Vankó Imrét, aki már többször versenyzett itt, továbbá Csáki Andrást és Sán-tha Krisztiánt, akik először teszik ugyanezt. A polgármester hangsúlyozta, a fogathajtó verseny megrendezésének célja, hogy hosszú távon teremtsenek hagyományt a lovassportnak a településen

A rendezvény fővédnöke és egyik támogatója, a Zala Megyei Önkormányzat nevében Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke szólt a versenyzőkhöz. Mint mondta, a magyar lovassport értékeiről a jelenlévőket nem kell meggyőzni. Őket, mint fogathajtó tulajdonosokat egyaránt vezérli a sport és a lovak iránit szeretet, valamint a hagyománytiszteletet.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a közelmúlt magyar sikerekkel járó sporteseményeit idézte fel. Többek között megemlítette, hogy a 21 éves Siklósi Gergely a vívó vb-n aranyérmet szerzett. Azzal folytatta, hogy Zalabaksára gyönyörű lovakat hoztak a fogathajtók, ami óriási kincset jelent.

A Zalalövő és Környéke Lovassport Egyesület koordinálja a fogathajtás, amely négy helyszínen zajlik a megyében, Reszneken, Zalabaksán és két alkalommal Zalalövőn. A kombinált akadályhajtó versenyen már lezajlott május utolsó szombatján. A másik zalalövői rendezvény a római kori köntösbe öltöztetett fogathajtó fesztivál lesz, augusztusban a Zala Menti Napok keretében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK