2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Már hét esetben ütötte fel fejét a csendes gyilkos

2017. december 05. kedd, 19:18
Közlemény
Még csak kevesebb, mint másfél hónapja zajlik a fűtési szezon, azonban Zala megyében már hét alkalommal ütötte fel a fejét a csendes gyilkos néven elhíresült szénmonixid-mérgezés. Megfelelő odafigyeléssel mindegyik eset megelőzhető lehetett volna, figyelmeztetett közleményében a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az elmúlt időszak hideg időjárása miatt sokkal többet használjuk fűtőberendezéseinket, mint az év más hónapjaiban és kevesebb ideig szellőzetjük szobáinkat az olykor még nap közben is nulla fok körüli hőmérsékletben. Az említett tények nagyban kedveznek az égés melléktermékeként előforduló szén-monoxid gáz előfordulásának.

A szén-monoxid az égés természetes velejárója, mellékterméke, azonban abban az esetben, ha egy zárt térben felhalmozódik, és az égéshez szükséges oxigént nem pótolják, úgy mérgező, legrosszabb esetben halálos koncentrációban is képes felhalmozódni a helyiségekben. Azok az ingatlan lakói vannak a legnagyobb „veszélyben”, ahol nyílt égésterű gázkészülékeket használnak.

Mit is jelent a nyílt égésterű készülék?

Nyílt égésterű gázkészülékeknek nevezzük azokat a készülékeket, amelyek közvetlenül a környezetéből, tehát a lakótérből használják fel az égéshez szükséges levegőt. Annak érdekében, hogy megfelelően működhessen a gázkazánunk vagy a vízmelegítőnk folyamatosan kell pótolnunk a készülék által elhasznált levegőt. Leegyszerűsítve, ha látjuk a lángot ahogy ég a készülékben, akkor nyílt égésterű készülékünk van.

Abban az esetben, ha új, műanyag nyílászárokra cseréltük ablakainkat, ajtóinkat és külön szellőzőket nem szereltettünk az ablakok alá, akkor saját magunknak kell gyakoribb szellőzetéssel vagy utólagos szellőztetővel megoldani a levegőcserét. Ezek a nyílászárók ugyanis sokkal tökéletesebben zárnak, mint a fából több tíz éve készült társaik és sok esetben a lakás természetes légcseréjét sem teszik lehetővé.

SZEREZZÜNK BE SZÉN-MONOXID ÉRZÉKELŐT!

Számos emberéletet mentettek már meg a mérgező gáz koncentrációját csekély mértékben is jelezni képes érzékelők. Lehet, egyszerre nagyobb anyagi ráfordítással jár ezek a készülékek beszerzése, azonban általában több évig is lehet használni őket, így az egyszeri beruházás idővel jelentősen megtérül, nem beszélve arról, hogy sokan köszönhetik életüket ezen berendezéseknek tökéletes működésének.

Ha riaszt az eszköz, zárjuk el a gázzal üzemelő eszközünket, szellőztessünk és menjünk szabad levegőre, valamint haladéktalanul hívjuk a tűzoltókat!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK