2024.02.26., hétfő - Géza, VandaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Találkozzék tankönyv és műtárgy!

2017. május 10. szerda, 17:33
Szerző: N.N.
A Balatoni Múzeum utazó foglalkozásai és a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” elnevezésű projekt volt a fő témája annak a tanácskozásnak, amit a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Balatoni Múzeum közösen szervezett május elején.

A Széchenyi 2020 program keretében február elején kétmilliárd forintos összköltségvetésű projekt indult, amelyhez kapcsolódva, a múzeum vezetése találkozott a régiós közoktatási intézmények pedagógusaival. A cserszegtomaji, zalaapáti, sármelléki és zalavári iskolák vezetőinek közreműködésével, valamint korábbi múzeumpedagógiai projektekben szereplő diákok részvételével tartott találkozó alkalmával mondott köszöntőjében Havasi Bálint területi múzeumigazgató kiemelte: a változó világban élő múzeumoknak folyamatosan változniuk kell, nem szabad elefántcsont-toronyba zárkózniuk. A már megvalósult és a későbbiekben zajló múzeumpedagógiai foglalkozás sorozat is sikerre ítélt, mert lelkes és nyitott iskolai fogadókörnyezet várja a program ugyancsak lelkes és nyitott intézményi megvalósítóit is. Idő és pénz hiánya miatt, a falusi iskolák diákjai, sok esetben nem jutnak be múzeumba, az „utazó múzeum” e gondon segít.

Németh Péter igazgató-helyettes, múzeumpedagógus jelezte: a projekt keretében országosan 41 múzeumi koordinátor kezdete el munkáját, megyénként 2-2 fő és a fővárosban 3 fő. Zala megye egyik koordinátora vetítettképes előadásában röviden ismertette a projektcélokat. Mint elhangzott: a szakembereket ingyenes, 30 órás, módszertani alapképzéssel arra készítik fel, hogy választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra úgy, hogy a fiatal korosztályt helyezik reflektorfénybe, a leendő és a gyakorló pedagógusok bevonásával.

A Balatoni Múzeum utazó foglalkozásainak tapasztalatait összegezve kiderült, komoly kihívás volt megszólítani a különféle életkorú, különböző érdeklődési körű tanulókat, de öröm volt látni, hogy bátran mertek kérdezni. A tankönyv és a műtárgy játékos módon, más tantárgyakhoz is kapcsolódóan, eredményesen találkozott. A felszólaló intézményvezetők úgy látták, akár órarendbe építetten is érdemes volna felkarolni az öröm-és élményadó múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK