2022.09.26., hétfő - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Újabb veszélyes szakaszt állítanak helyre

2019. szeptember 04. szerda, 18:28
Szerző és fotó: Antal Lívia
Teljesen új alappal teszik biztonságossá a Dobronhegyen átvezető 7405 számú mellékút 150 méteres szakaszát. A munkát már megkezdték a felfelé haladó sáv elbontásával. Miután csak egy sáv maradt, a forgalmat jelzőlámpákkal irányítják. A töltés megerősítéséhez meszes talajkezelést alkalmaznak, amelyről sajtótájékoztató keretében számoltak be a helyszínen.

A Dobronhegyen átvezető mellékúton

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta: már többször alámosta az eső ezt a szakaszt, ami már az úttest beszakadásával fenyegetett. Ez indokolta a beruházást, ami bruttó 450 millió forintból valósul meg a Magyar falu programból. A kivitelezés során teljesen új alapot építenek, Hat méter mélységtől építik fel a töltést. A földet 40 centiméterenként mésszel keverik össze egy speciális gép segítségével. Erre kavicsréteg és végül aszfaltréteg kerül. Várhatóan év végére készül ez a szakasz. A munka a jövő évben folytatódik, ekkor építik át a lefelé haladó sávot. A beruházás ezzel a 150 méteres szakasszal együtt egy kilométert érint, amit újraaszfaltoznak majd.

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója azt fűzte hozzá, hogy ezt a technológiát azért alkalmazzák, mert a talajadottságok miatt a beton nem jöhet szóba. A meszes talajkezeléssel azonban ugyanolyan szilárdságú töltés érhető el, létrehozva egy új teherbíró pályaszerkezetet. A Magyar falu program keretében éves szinten, országosan 50 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből Zala megyében három helyszínen valósulhat meg útfelújítási projekt; Dobronhegy mellett Gyenesdiáson, és Oltárcon. Az előbbinél az átkelő szakaszt, míg az utóbbinál a bekötő utat állítják helyre.

A Dobronhegyen átvezető 7405 számú mellékúton tavaly is történt rekonstrukció, mely során a legveszélyesebbnek számító kettős kanyarulatú szakaszt újították fel 570 méter hosszban. Erre a beruházásra 75 millió forintot költöttek a településfejlesztési operatív programból.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK