2023.06.01., csütörtök - TündeZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Újra megnyíltak az óvodák, valamint az általános iskolák alsó tagozatai

2021. április 19. hétfő, 15:20
Közlemény
Zalaegerszegen a mai napon 1.125 kisgyermeket vittek szüleik óvodába (ez az összes, 1547 zalaegerszegi óvodás 72,7 százaléka). Az egyházi fenntartású Szent Család Óvodában a mai napon 66 a gyermekek létszáma. Közel 2 ezer diákot pedig az általános iskolák alsó tagozatába.

Hamarosan nyithatnak a teraszok is

A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban ma 187 alsó tagozatos diák jelent meg, 2 felső tagozatos diáknak igényeltek ügyeletet. Az általános iskolák felső tagozatai, valamint a középiskolák május 10-én fognak újból megnyitni - adta hírül Balaicz Zoltán polgármester.

A legfrissebb tájékoztatásból többek között kiedrül: Zala megyében a jelenleg aktív fertőzöttek száma 1.916 fő. Az 1.916 aktív Zala megyei fertőzött közül 713 fő a zalaegerszegi járásban lévő településeken él, 1.203 fő más települések lakója. Továbbra is Zala megyében és azon belül Zalaegerszegen a legjobb a helyzet országos összehasonlításban. A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, a zalaegerszegi intézményegységben jelenleg összesen 122 covidos beteget ápolnak, akik közül 17 beteg van az intenzív osztályon, 89 fő nem igényel intenzív ellátást, 16 covid-gyanús beteg pedig megfigyelés alatt áll és a teszteredményüket várják. 2021. tizenötödik hetében a szennyvízminták alapján Zalaegerszegen a koronavírus koncentrációja mérsékelt, a tendencia stagnáló.

A kórházi oltópontokon és valamennyi zalaegerszegi háziorvosi körzetben folyamatosan zajlik a védőoltások beadása. Zala megye ebben is élen jár az országban. Az EUROSTAT, az Európai Unió statisztikai hivatalának, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) az április 18-i, vasárnap esti adatai szerint Magyarország lakosságarányosan a legjobban átoltott ország az Európai Unióban.

Az oltási program előrehaladásával közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata: a vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 millió főt. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este 21:30 óra között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. A kormány központilag eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat. Ez Zalaegerszegen nem igényel külön intézkedést, hiszen itt már év elején döntöttek a vendéglátós teraszok közterület-használati díjának eltörléséről, továbbá arról, hogy 2021. június 30-áig visszamenőlegesen teljes mértékben elengedik a városi tulajdonú helyiségekben működő vendéglátóhelyek és a kormányrendeletben felsorolt egyéb szektorok bérleti díját, valamint arról is, hogy minden zalaegerszegi vendéglátóipari ingatlan és szálláshely építményadóját csökkentik az első öt hónapra számított összeggel. Ez utóbbi döntés összesen 220 ingatlant érintett, segítve a leginkább nehéz helyzetben lévő szektor túlélését - áll a polgármesteri közleményben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK