2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

20 éves a Gellénházi Nők Egyesülete

2023. április 17. hétfő, 13:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
Fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget a Gellénházi Nők Egyesülete. A művelődési házba összehívott rendezvény a jubileumi programsorozat első állomása volt komolyzenei koncerttel és kiállítás-megnyitóval. Telt házzal ünnepelhettek, mert az eseményre egykori tagjaikat is meghívták.

A közösségi programokon át az alkotó tevékenységekig

Színpadon a Orchidea Kamarakórus

A Gellénházi Nők Egyesülete 2003 januárjában nőklubként alakult Vizlendvai Lászlóné, Rózsa vezetésével, több mint olyan húsz lelkes taggal, akik a 2008-tól egyesületként működő egyesületben a mai napig aktívan részt vesznek, idézte fel Teublné Fitos Magdolna, az egyesület elnöke. A lelkesedés és az aktivitás végigkísérte az eltelt 20 évet, derült ki köszöntőjéből. Az egyesület változatos témájú előadásokat és foglalkozásokat szervezett tagjainak. A programok része volt a karácsonyi és húsvéti készülődés, és olyan kézügyességet kívánó tanfolyamok, mint a mézeskalács-készítés és a mandalafestés.

A csapat nagyon szeret kirándulni. Az elmúlt 20 évben felfedezték a megyeszékhely és környéke nevezetességeit. Határon túli magyarlakta vidékekre látogattak el Prágától a Felvidéken át, beutazták Kárpátalja, Erdély, Szlavónia és a mai Ausztria területét. A Gellénházi Nők Egyesülete sok éve lelkesen szervezi a falunapot, a tagok részt vesznek a település virágosításában és más társadalmi munkákban. Több alkalommal csatlakoztak karitatív megmozdulásokhoz, segítve többek között az ajkai vörösiszap-katasztrófa, valamint az ukrán háború áldozatait. Az egyesület keretén belül működött az Orchidea Kamarakórus, amely most erre a rendezvényre újra összeállt. Húsz év elteltével is legfőbb céljuk, hogy programjaikkal színt vigyenek tagjaik életébe, ugyanígy a falu mindennapjaiba, együttműködve az önkormányzattal és a többi helyi civil szervezettel, hangzott el.

A folytatásban Dankos Attila orgonaművész és Zumbók-Jakobovics Nikoletta csellóművész, koncertjét hallgathatták meg a résztvevők. A zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola tanárai a klasszikus zene ismertebb dallamait tűzték repertoárjukba. Pirzsók Patricia, a helyi Dr. Papp Simon Általános Iskola 5. osztályos tanulója ének- és gitártudását mutatta be. Végül az Orchidea Kamarakórus tagjai három kórusművet szólaltattak meg Kincses Ildikó karnagy vezetésével.

Teublné Fitos Magdolna, az egyesület elnöke (elöl balról) és Farkas Imréné, Gyöngyi polgármester, valamint Horváth László, a helyi általános iskola igazgatója

A Gellénházi Nők Egyesülete tagjai nemcsak a közösségi programok szervezésében aktívak. Sokféle művészeti ágban való jártasságukról árulkodott az a kiállítás, amit Farkas Imréné, Gyöngyi polgármester, az egyesület alapító tagja nyitott meg.

Beszédében kiemelte, az önkormányzat fontosnak érzi a civil szervezetek támogatását, mert működésük elengedhetetlen ahhoz, hogy a lakosság részese legyen a falu életének. Mindegyikükre lehet számítani, így az ebben a tevékenységben kiemelkedő szerepet vállaló a Gellénházi Nők Egyesületére is. Mint fogalmazott, egy egyesület lüktetését, életét mindig tagjai hozzáállása határozza meg. Így van ez a köznyelven a mai napig nőklubnak nevezett csoport életében is, melynek tagjai egyénileg is sokat adnak a közösséghez. A kiállítás anyaga a különleges varrásokon, a horgolásokon, a gobelineken, a mandalaképeken, az ékszereken, a házi pékárukon át a festményekig azt bizonyítják, hogy mennyire kreatív és ötletgazdag emberek alkotják az egyesületet, hangsúlyozta a polgármester.

Egy-egy alkotásra rácsodálkozva, valamennyi résztvevő nyugtázhatta ezt. Finom házi sütemények fogyasztása mellett beszélgetéssel, és régi emlékek felidézésével zárult a 20 éves Gellénházi Nők Egyesületének első jubileumi rendezvénye.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK